H&M ska lämna Ryssland och har just nu utförsäljning – då ringlar köerna långa i städer som St. Petersburg och Moskva. 

ANNONS

I mitten av juli meddelade H&M-gruppens vd Helena Helmersson att klädjätten stänger butikerna och lämnar Ryssland för gott, efter att ha pausat verksamheten sedan början av mars som en följd av att Vladimir Putin beordrat att invadera grannlandet Ukraina.

”Efter noggrant övervägande har vi kommit fram till att det är omöjligt att fortsätta vår verksamhet i Ryssland under rådande omständigheter”, sa Helena Helmersson då.

H&M har varit aktiva i Ryssland sedan 2009 och före Ukraina-kriget var det företagets sjätte största marknad globalt med 170 butiker. Kostnaden för avvecklingen beräknas bli runt två miljarder kronor för den svenska klädjätten och runt 6 000 H&M-anställda i Ryssland förlorar sina jobb, skriver The Guardian.

Som en sista åtgärd har man öppnat upp tillfälligt för att göra sig av med resterande lager i landet. Nu ringlar köerna långa utanför H&M-butikerna i stora ryska städer som Moskva och St. Petersburg. Butikerna kommer att hålla öppet i augusti och september tills att varorna tar slut då man packar ihop för gott.

”Tråkigt nog är anledningen till att allt detta händer hemskt. Allt annat är meningslöst, som hur vi ska klara oss utan H&M”, säger shopparen Ekaterina i Moskva till Reuters.

ANNONS
ANNONS

Läs även: H&M avvecklar all verksamhet i Ryssland [Dagens PS]