Nu lämnar H&M Ryssland. 2 mars pausade man verksamheten, men nu kommer beskedet att man avvecklar helt och hållet. Utmaningar och osäker framtid är motiveringen.

ANNONS

H&M har funnits i Ryssland sedan 2009. Efter invasionen av Ukraina pausade man försäljningen i landet. Nu kommer beskedet att företaget avvecklar all verksamhet i Ryssland.

”Efter noggrant övervägande har vi kommit fram till att det är omöjligt att fortsätta vår verksamhet i Ryssland under rådande omständigheter”, säger Helena Helmersson, H&M-gruppens vd i pressmeddelandet

Utmaningar och osäkerhet

”Vi beklagar den påverkan det kommer att ha på våra kollegor och är mycket tacksamma för deras hårda arbete och engagemang”, fortsätter hon.

H&M säger att utmaningarna att bedriva verksamheten och den osäkra framtiden gör att man fattar beslut om att avveckla.

Företaget säger också att fokus nu är att avvecklingen sker på ett ansvarsfullt sätt, och att medarbetarna som drabbas får ”bästa möjliga stöd”.

H&M öppnar tillfälliga butiker

För att sälja det lager man har kvar i Ryssland tänker företaget öppna tillfälliga butiker under en begränsad period. Kostnaden för avvecklingen beräknas bli runt en miljard kronor.

Det kommer att påverka kassaflödet, och den totala kostnaden inkluderas som en engångskostnad i resultatet för Q3 2022, enligt pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ikea har öppnat igen tillfälligt i Ryssland [Dagens PS]

Läs även: H&M-rapport överraskar – aktien rusar [Dagens PS]