Under fredagsmorgonen kostade en amerikansk dollar 10,01 kronor, efter att kronan fallit i samband med torsdagens börsras. 

ANNONS

Den svenska kronan tappade 20 öre mot dollarn i samband med torsdagens börsras på USA-börserna. Vid 9-tiden svensk tid kostade en dollar 10,01 kronor, men kronan återhämtade sig något under förmiddagen och handlas nu strax under 10-kronorsnivån.

Dollarn kostade över 10 kronor under korta stunder den 7 och 8 mars i år, innan dess får man titta tillbaka till pandemins start i mars 2020 för liknande växelkurser.

I en artikel hos Svenska Dagbladet om kronans fall säger Carl Hammer, valutastrateg på SEB att kronfallet till viss del beror på minskad riskaptit efter den amerikanska centralbankens räntehöjning på onsdagen.

”Sedan tror jag det kommer förändras när Riksbanken höjer räntan, men det är ett tag kvar dit. I nuläget får inte kronan det stöd den behöver.”

”Tidigare har ju Riksbanken haft en svag krona som hjälpmedel för att få upp inflationen. Men nu tror jag inte man är speciellt glad över att kronan faller, utan snarare vill man nog se en starkare krona som hjälp mot inflationen. Så jag tror inte Riksbanken är särskilt glad över detta”, säger Carl Hammer till SvD.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kris för svenska kronan? Bara något starkare än rubeln [Dagens PS]