Riskkapitalbolaget EQT är ny storägare i ljudboksbolaget Storytel. Samtidigt är förväntningarna på tillväxt stora framöver.

ANNONS

Som Dagens PS berättade så är riskkapitalbolaget EQT ny storägare i ljudboksbolaget Storytel efter en aktieaffär – där EQT köpte 6,6 miljoner aktier genom fonden Public Value.

Niklas Ringby, EQT-partnern som är ansvarig för investeringen, har stora förväntningar på Storytel och tror att världsmarknaden för ljudböcker kommer att fördubblas i värde från motsvarande 50 miljarder till över 100 miljarder kronor den närmaste tiden.

”Precis som utvecklingen i andra digitala medier som musik och film genomgår den globala bokmarknaden en stor förändring där ljudböcker kommer att ha en nyckelroll”, säger han till Di.

Nya muskler

Niklas Ringby säger vidare att Storytel genom EQT ska få nya muskler att växa ytterligare.

”Vi tror att Storytel har stora möjligheter att utveckla och öka investeringar i sin digitala marknadsföring, flytta fram positionerna med eget innehåll, accelerera M&A (samgåenden och förvärv) och därmed bli en av vinnarna inom den globala bokindustrin”, säger han och klargör:

”Vi kommer att arbeta tillsammans med styrelse och ledning med bland annat de här frågorna”.

EQT har ett stort expertnätverk och internt digitaliseringsteam med erfarenhet av tidigare investeringar i till exempel Epidemic Sound, ett annat svenskt ljudbolag.

Långsiktig ägare

Paretos analyschef Stefan Wård ser EQT som en långsiktig ägare.

”Det är ett bra bevis på att de ser potentialen för Storytel och vad bolaget kan bli på sikt. Jag tror att de kommer att ha möjlighet att tillföra mycket strategiskt kunnande om att växa verksamheten internationellt och driva aktieägarvärde”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt säger han att den nya affären kan stärka Storytel i samtal med Spotify.

”Det finns starka strategiska argument för de två bolagen att samarbeta. I grunden måste Storytels och Spotifys grundare vara överens om hur ett samarbete ska utvecklas men för Storytels del är det bra att ha en stark ägare bakom sig.”

Läs även: Storytel rasar på börsen – ökar förlusten [Dagens PS]