Dagens PS

EQT-partner säljer aktier för 25 miljarder

Conni Jonsson
EQT:s styrelseordförande och grundare Conni Jonsson.
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 08 sep. 2021Publicerad: 08 sep. 2021

På tisdagen stod det klart att runt 60 EQT-partner säljer aktier i riskkapitalbolaget för 25 miljarder kronor. Detta sedan inlåsningsreglerna ändrades. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid EQT-noteringen för två år sedan bestämdes det att riskkapitalbolagets partner som ägde omkring 75 procent av bolaget inte kunde sälja aktier under de tre första åren.

Men nu ändrades hastigt de inlåsningsreglerna.

På tisdagskvällen meddelade EQT att 60 partner på bolaget säljer 63 miljoner aktier för uppemot 25 miljarder kronor, baserat på stängningskursen som uppgick till drygt 400 kronor.

”Det vi försöker uppnå är att få en diversifierad och bred ägarbas över tid. Vi försöker också tillvarata våra kunders önskemål, så hälften av den nettolikvid som partnerna får har de åtagit sig att återinvestera i våra EQT-fonder”, säger EQT:s finanschef Kim Henriksson till Di.

Aktien har rusat

Aktien har rusat på börsen sedan debuten, med hela 500 procent, vilket har lett till ett börsvärde på 398 miljarder kronor.

Enligt Kim Henriksson förklarar att det långsiktiga arbetet är det viktigaste för EQT framöver.

”Vi har försökt se till alla olika intressenter när vi har satt upp det här nya ramverket. En av de intressenterna är aktiemarknaden och vi tror att det långsiktiga ramverket med årliga ’lock-up-releaser’ fram till 2028 är i allas intresse –inklusive alla andra aktieägares”, säger han.

ANNONS

Morgan Stanley, SEB, BNP Paribas, Carnegie och JP Morgan kommer sälja aktierna till investerare, och det är redan klart att Wallenberg Investments, som förvaltar pengar åt Wallenbergstiftelserna, förvärvar aktier vilket täcker en procent av EQT:s aktiekapital.

Investor största ägare

Wallenbergssfärens investmentbolag Investor har redan 17,5 procent av EQT:s aktier och är därmed största ägare i riskkapitalbolaget.

Det finns dock även många andra potentiella bolag på kartan menar Kim Henriksson.

”Det finns andra långsiktiga investerare, både svenska och internationella som vi talar med.”

Läs även: EQT – stora förväntningar på Storytel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS