Swedbank agerade förvaringsinstitut för fonden Optimus High Yield åt skandalfondbolaget Falcon Funds och krävs nu på 4 miljarder kronor.

ANNONS

Kravet på Swedbank på 4 miljarder kronor kommer från Pensionsmyndigheten för bankens roll som förvaringsinstitut under tiden 2012-2015 för fonden Optimus High Yield, som var en del av Falcon Funds-härvan.

Swedbank berättade sent på fredagskvällen i ett pressmeddelande om statliga Pensionsmyndighetens krav.

”Vi kommer att gå igenom och värdera kravet som riktas mot banken som förvaringsinstitut”, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef Swedbank, i en kommentar.

Kravet har inte föregåtts av någon skriftväxling eller information till Swedbank från Pensionsmyndigheten.

Banken gör heller inte någon reservering med anledning av kravet, men avsätter som framgår resurser för att hantera det.

ANNONS
ANNONS

Bara i Optimus High Yield blev spararna lurade på 300 miljoner kronor

Pensionsspararna i fonden Optimus High Yield blev blåsta på 300 miljoner kronor genom handel med tvivelaktiga värdepapper kopplade till bostadslån.

I samband med dessa värdepappersaffärer gjordes påslag på upp till 150 procent.

Expressen/TT skriver att 21 000 svenska pensionssparare blev lurade i Falcon Funds-skandalen.

Flera av fondbedragarna i Falcon Funds dömdes av hovrätten i oktober 2020 till långa fängelsestraff (läs även om den tidigare domen i tingsrätten i länken under artikeln).

I domen beslutades att de inblandade i fondskandalen ska betala skadestånd till staten. Max Serwin var ytterligare en av hjärnorna bakom den stora blåsningen av PPM-sparare.

I juni 2022 skärpte Svea hovrätt straffen för två av männen bakom det skandalomsusade fondbolaget.

ANNONS
ANNONS

Dagens Industri har tidigare berättat att Swedbank fått kritik för sin hantering av Falcon Funds-fonden Optimus High Yield.

Totalt sett uppskattas PPM-spararna ha svindlats på 1,1 miljarder kronor i Falcon Funds-härvan.

Läs även: Fängelse för Falcon Funds-åtalade [Dagens PS]