Dagens PS

Så här gör Generation Z för att spara sina pengar

Gen Z
Generation Z lagar hellre maten hemma numera. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 14 okt. 2023Publicerad: 14 okt. 2023

Även Generation Z måste spara i tuffa ekonomiska tider. Enligt en ny rapport äter dagens unga amerikaner hellre hemma än spenderar pengar på dyra restaurangbesök. Även shoppingvanorna bantas ner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens unga, eller Generation Z, det vill säga de som är födda mellan 1997 and 2012 anklagas ofta för en rad saker, som att sakna förmågan att debattera och jobba tillsammans med oliktänkande.

Gen Z spenderar mindre

I de tuffa ekonomiska tiderna som gäller har många tvingats att spara, precis som andra åldersgrupper. I Bank of America’s 2023 Better Money Habits-rapport har storbanken intervjuat 1 100 unga amerikaner som utgör Generation Z och kommit fram till att även de numera pressar sina levnadskostnader.

Hela 73 procent i undersökningen uppger att de sparar på utgifter som livsmedel och bensin. Istället för att slänga ut pengar på utekvällar på stan så lagar de hellre mat hemma. Många funderar även en extra gång innan de köper det där klädesplagget eller just den matvaran i livsmedelsbutiken.

Gen Z som tidigare ibland har beskrivits som slösaktiga är numera istället minimalistiska, uppger Fortune.

“Genom att implementera en ‘just the basics’-strategi när det kommer matinköp, så visar Gen Z att de är en ekonomiskt sinnad generation, som är extra noga med att minska kostnaderna utan att det går ut för mycket på deras livsstil”, säger Holly O’Neill på Bank of America.

Mörka framtidsutsikter

Samtidigt är framtidsutsikterna för dagens unga inte särskilt strålande, där enbart en fjärdedel i rapporten tror att ekonomin kommer gå mot ljusa tider framöver. Ungefär lika många tror att boendesituationen kommer bli bättre och enbart runt en tredjedel säger att de ser en stark framtida arbetsmarknad framför sig.

ANNONS

Så det lär bli fler billiga pastarätter hemma hos Gen Z, även framöver.

Läs även:

För Generation Z är kopiatorer komplicerade – Dagens PS

Disneys dilemma: Hur attraherar vi Generation Z? – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS