Dagens PS

Klarna nära notering i USA för 207 miljarder

Klarna
Svenska Klarna med vd:n Sebastian Siemiatkowski kan gå till USA-börsen redan i Q3 och siktar på en värdering på motsvarande 207 miljarder kronor. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 feb. 2024Publicerad: 28 feb. 2024

Svenska fintechbolaget Klarna, som nu redovisar sitt bokslut, kan gå till börsen i USA under Q3 och siktar på en värdering på 20 miljarder dollar – en av årets största i New York.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Omkring 20 miljarder dollar motsvarar cirka 207 miljarder kronor, det är ingen tvekan om att det blågula betaltjänstföretaget Klarna – med säte i Stockholm – har högt ställda förväntningar när samtal nu pågår med investeringsbanker inför en listning på Wall Street i New York, berättar Bloomberg News men påminner om att Klarna för inte en alltför avlägsen tid sedan faktiskt var Europas mest värdefulla startup.

Det var då och sedan dess har företaget, som blomstrande under pandemin, haft en del blytunga motgångar men rest sig på nytt.

“En notering skulle potentiellt vända blad på ett svårt kapitel för verksamheten, som har sett konflikter bland sina finansiärer och en reträtt från en iögonfallande värdering från pandemitiden”, skriver Bloomberg.

Då var Klarna värt hisnade 472 miljarder

Klarnas affärsidé köp nu, betala senare ha varit föremål för många kontroverser och när betaltjänstbolaget nu förbereder en börsintroduktion på allvar bör det tilläggas att ingen tidpunkt är spikad.

Överläggningar fortskrider liksom detaljerna om erbjudandet, den planerade börsnoteringen – en av USA:s största i år – redan under tredje kvartalet kan komma att ändras, framgår det.

Klarnas börsvärde toppade 2021 på svindlande 45,6 miljarder dollar, 472 miljarder kronor enligt dagens växelkurs.

ANNONS

Senaste nytt

Föll ihop som ett korthus

ANNONS

Året därpå gick proppen ur Klarna i kölvattnet av dramatiskt höjda räntor och börsvärdet rasade till 6,7 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 69 miljarder kronor.

Läs också: Klarna blöder 35 miljoner om dagen Dagens PS

Och: Klarna säkrar kapital till usel värdering Dagens PS

Klarna, grundat 2005 av bland andra vd:n Sebastian Siemiatkowski, har i dag 28 februari 2024 redovisat sitt bokslut för 2023.

För helåret gör bolaget en rörelseförlust på 3,2 miljarder kronor, vilket är betydligt lägre än förlusten 2022, som uppgick till 10,5 miljarder kronor.

Under fjolårets tredje kvartal gjorde Klarna för första gången en vinst men sista kvartalet förra året blev det en förlust igen, då på 400 miljoner kronor.

Minskar kreditförlusterna med 32 procent

De totala intäkterna i fintechföretaget steg med 22 procent till 23,5 miljarder kronor.

ANNONS

Kreditförlusterna krympte med 32 procent till 3,8 miljarder kronor.

Klarnas transaktionsvolymer via betallösningar uppgick till närmare 1 000 miljarder kronor under fjolåret.

Ta del av hela Klarna-rapporten.

“Vi firade både vår första månad och vårt första kvartal med lönsamhet på fyra år, och i USA levererade vi en bruttovinst på 1,4 miljarder kronor som drev hela verksamheten framåt”, säger Sebastian Siemiatkowski bland annat i en kommentar till resultatrapporten.

Han vill inte kommentera uppgifterna nu i Bloomberg News om en förestående börsnotering men har tidigare i olika sammanhang sagt att den är på gång.

Läs även: Klarna-ikon skulle petas efter bråk Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS