Dagens PS

Kinesiska aktier sjunker när utmaningarna stiger

kinesiska
Nu sjunker aktierna på den kinesiska marknaden. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 mars 2022Publicerad: 15 mars 2022

 Efter intensiva dagar där risker och utmaningar alltjämt stiger når de kinesiska aktierna bottennivåer, skriver The Wall Street Journal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ökat säljtryck

De senaste dagarna har säljtrycket trappats upp på den kinesiska börsen. Samtidigt har aktierna i några av Kinas största teknikföretag nått bottennivåer och fallit med så mycket som tvåsiffriga procentsatser, vilket är de lägsta nivåerna på flera år.

När USA nu avnoterar sig från kinesiska företag går allt fler investerare en riskfylld och osäker framtid till mötes. Något som givetvis förstärkts av kriget i Ukraina, som försämrat relationerna mellan de båda stormakterna Kina och USA.

Inte minst efter att den amerikanska myndigheten Securities and Exchange Commission påbörjat sin resa bort från de kinesiska aktierna, och den amerikanska börsen med den.

Negativ trend

Nu oroar man sig i Kina för en potentiell upptrappning av situationen, skriver The Wall Street Journal. Under den asiatiska handelstiden idag sjönk Hongkongs referensindex Hang Seng med 5,7 procent.

Hongkong-noterade aktier i Alibaba Group Holding sjönk i sin tur med 12 procent medan konkurrenten Tencent Holdings drog tillbaka 10 procent. Två mäktiga teknikföretag som båda tappat hundratals miljarder dollar i marknadsvärde under det senaste året.

En annan stor förlorare för dagen var Ping An Insurance Group, som föll med 13 procent, men aktierna rasade även på fastighetsmarknaden, Hang Seng Mainland Properties Index tappade 11 procent.

ANNONS

Ökat antal fall av covid

Som tillägg till den nedåtgående kurvan på börsen har antalet dagliga fall av covid-19 i Kina mer än fördubblats under bara de senaste dagarna. Något som resulterat i ett antal lockdowns som påverkar leveranskedjorna negativt.

Senast igår stängde Kinas tredje största stad Shenzhen ned efter att staden drabbats av 66 nya covidfall. Något som både lång- och kortsiktigt kan komma att slå mycket hårt också mot de globala handelskedjorna.

Läs även: Ryska skulder blir obetalda – första gången sedan Lenins dagar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS