Dagens PS

Rysslands skulder blir obetalda – första gången sen Lenin

Lenin Stalin
Räntan på den ryska statsskulden i dollar lär bli obetald på onsdag. I så fall är det för första gången sen Lenins dagar. (Foto: TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 15 mars 2022Publicerad: 15 mars 2022

Ryssland ska betala 117 miljoner dollar i ränta på utlandsskulder innan den 16:e mars. Något som inte lär gå på grund av de omfattande ekonomiska sanktionerna som landet står inför. Rysslands skulder blir därför obetalda för första gången sedan kort efter den ryska revolutionen för drygt 100 år sedan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vanligen skulle Ryssland ha plockat pengarna ur sina utländska valutareserver för att betala räntan på sina lån, reserver som i dag är låsta på grund av sanktioner. I stället planerar man att genomföra sina betalningar i rubel och menar att det inte kan likställas med att betalningen uteblir. Ryssland själva anser därmed att man fullgör sina åtaganden.

När betalningarna senast uteblev

Kort efter Bolsjevikernas revolution i Ryssland och Vladimir Lenin kommit till makten så ställde man in alla återbetalningar av landets skulder. Man menade att dessa var Tsarens skulder och att dessa inte var legitima statsskulder för Sovjetunionen.

Under första världskriget växte den ryska statsskulden rejält och det fick stora internationella konsekvenser när man tog avstånd från landets statsskuld. Trots påtryckningar från ett flertal europeiska regeringar så betalade Sovjetunionen aldrig de gamla ryska skulderna.

Den nya regeringen i Sovjet, under Lenins ledning, menade att skulden var återbetald i form av ett hav av blod och berg av kroppar och att det var ett pris som inte gick att mäta mot skuldbrev.

Krig och politik sätter återigen stopp för ryska betalningar

Precis som då så är det krig och geopolitik som sätter stopp för de ryska betalningarna av skulderna. Landets agerande har förhindrat det från att möta sina åtaganden och det är den som lånat ut pengar till Ryssland som får ta smällen för deras agerande i det avseendet. Det är osannolikt att man kommer att godta den planerade utbetalningen i rubel motsvarande dollarskulden som ska betalas.

Läs mer: The last time Russia defaulted on foreign debt, Lenin was in power

ANNONS

Läs även: Erik Penser Bank tror att Ryssland defaultar på onsdag

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS