Dagens PS

17,5 miljoner i lockdown i Kinas techcentrum Shenzhen

Shenzhen
Shenzhen, Kinas tredje största stad, stänger ner i en vecka. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 14 mars 2022Publicerad: 14 mars 2022

Kinas tredje största stad Shenzhen har satt sina 17,5 miljoner invånare i lockdown i en vecka. Kaos i de globala leveranskedjorna riskerar att bli följden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen i den kinesiska staden Shenzhen har beslutat om en lockdown av hela staden efter att 66 nya fall av covid-19 rapporterats under söndagen, rapporterar Bloomberg.

Totalt har cirka 400 fall rapporterats i staden sedan slutet av februari. Nedstängningen ska gälla en vecka till den 20 mars, under tiden ska myndigheterna också ska testa alla medborgare tre gånger. Kollektivtrafiken har stängts ned och enbart mataffärer, apotek och övriga absolut nödvändiga företag får hålla öppet.

Covid-19 sprids från Hong Kong

Staden ligger norr om Hong Kong, som brottas med ett stort utbrott av covid-19 med mer än 30 000 fall per dag. Shenzhen har spårat majoriteten av sina covid-19-fall till Hong Kong. Kina har en nolltolerans-policy mot covid-19 på fastlandet, och tar till drastiska åtgärder för att stoppa alla utbrott.

“Om förebyggande och kontroll inte stärks i tid och beslutsamt kan det lätt bli en storskalig spridning i samhället”, säger Shenzhens hälsotjänsteman Lin Hancheng på en presskonferens under söndagen enligt Fortune.

Shenzhen centralt för handeln med USA

Shenzhen är Kinas tredje största stad och är ett globalt centrum inom teknik, forskning, tillverkning, företag och ekonomi, finans, turism och transport. Shenzhens hamn är världens fjärde mest trafikerade containerhamn, och central för handeln mellan USA och Kina.

Nedstängningen ser ut att slå mycket hårt mot de globala leveranskedjorna – när stadens hamn Yantian som står för 90 procent av Kinas elektronikexport stängde ner förra sommaren beskrev en chef på världens största rederi Maersk det som “en mycket större störning än att Ever Given fastnade i Suezkanalen”. Nedstängningen i juni i fjol orsakade en leveranseftersläpning som tog månader att lätta, skriver Fortune.

ANNONS

Shenzhen är huvudkvarter för kinesiska techbolag som Huawei och Tencent – men även amerikanska Apple har stor produktion i staden genom sin största underleverantör Foxconn, som har stängt ned sina megafabriker i staden under måndagen där iPhone monteras, skriver Bloomberg.

Läs även: Kinas börskrasch: Så illa är det och det kan bli ännu värre

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS