Kinas arbetslöshet skenar när lockdowns fortsätter i städer som Shanghai och Peking. Kinas premiärminister varnar för en komplicerad situation. 

ANNONS

Nedstängningarna i några av Kinas största städer ser inte ut att ha något slut. Det drabbar inte bara Kinas arbetslöshet som steg till 5,8 procent i mars – den högsta på två år – utan fortsatt även de globala leveranskedjorna, skriver Bloomberg.

Kinas arbetslöshet rusar genom lockdowns

Kinas premiärminister Li Keqiang varnar för en ”komplicerad och allvarlig” sysselsättningssituation, samtidigt som myndigheterna fortsatt tvingar invånarna i till exempel Shanghai att stanna hemma. Reglerna skärptes i både Shanghai och Peking under helgen, där alla invånare i Pekings östra distrikt Chaoyang – hem för multinationella företag inklusive Apple och Alibaba – uppmanades att jobba hemifrån från och med söndagen.

Nedstängningarna hotar redan verksamheten vid Shanghais hamn, som är världens största, och har samtidigt stoppat aktiviteten i många större kinesiska städer, vilket påverkar leveranskedjorna för företag som Apple och Tesla.

Leder till bråk

Nedstängningarna som nu har pågått i över fem veckor har lett till utbredd frustation och bråk sedan karantänscentralerna ibland saknar duschar och andra grundläggande förhållanden.

Allt fler börjar ifrågasätta lokala lockdowns även från kinesiskt håll. I en video som har spridits på kinesiska sociala medier bråkar lokalbefolkningen i Shanghai med myndigheterna sedan invånare tvingats in i karantän efter att en granne testats positivt, uppger Reuters. 

”Detta är för att vi ska kunna ta bort eventuella positiva fall”, hörs en av poliserna i videon säga.

”Sluta fråga mig varför, det finns inget varför. Vi måste följa nationella riktlinjer.”

ANNONS
ANNONS

Enligt nationella siffror är över 80 procent av landets 1,4 miljarder människor helt vaccinerade och hälften har fått booster-sprutor. Trots det fortsätter viruset att spridas.

Läs även: Lockdowns hotar amerikanska företag i Kina [Dagens PS]