Amerikanska företag hotas fortfarande av omfattande lockdowns i Kina på grund av covid-19. Störningarna drabbar försäljningen och försörjningskedjorna.

ANNONS

Apple uppger att bolaget kan uppleva minskad försäljning på 8 miljarder dollar under sitt nuvarande kvartal, främst på grund av nedstängningarna i Shanghai, skriver Wall Street Journal.

Amerikanska företag drabbas hårt

Industrijätten Honeywell International säger vidare att lockdowns i Kina har minskat produktionen vid hälften av bolagets kinesiska fabriker.

Den senaste vågen i Shanghai startade i början av mars och ledde till nedstängningar av fabriker, inklusive elbilstillverkaren Teslas fabriker.

Kina har i allmänhet hållit fast vid en nolltoleransstrategi för att hantera nya utbrott med hjälp av masstester och resebegränsningar tillsammans med omfattande lockdowns.

Dessa lockdowns skapar dock allt större problem runt om i världen. Shanghai, som är ett nav för tillverkning och frakt, stod för 3,8 procent av Kinas BNP och 7,2 procent av landets export i fjol, enligt Bank of America.

Effekterna hänger kvar länge

Även om lockdowns hävs så kommer effekterna hänga kvar i månader eftersom många av de lastfartyg som för närvarande väntar utanför Shanghai ska ta sig till USA.

Det kan innebära fortsatt stora störningar i leverenserna för amerikanska företag under sommaren.

”Våra kunder är oroade över juliperioden,” säger Shelley Simpson på J.B. Hunt Transport Services – ett företag som transporterar gods med lastbil och järnväg.

ANNONS
ANNONS

Viktig konsumentmarknad

Bortsett från försörjningskedjor, så drabbas många bolag av att den regionala ekonomin trappas ner, eftersom Kina är en viktig konsumentmarknad för många multinationella företag.

Ett exempel är Estée Lauder som förväntar sig dystra siffror framöver eftersom nedstängningarna minskar efterfrågan och hindrar skönhetsföretaget från att transportera produkter till butiker och onlinebutiker. Företagets huvudsakliga kinesiska distributionscenter ligger i Shanghai.

Läs även: Kina nobbar Ryssland – USA andas ut [Dagens PS]