Dagens PS

Kina i träsket – står rekordlågt i kurs

Kina
Utländska företag överger Kina i ett allt bistrare affärsklimat. President Xi Jinping har anledning att hålla sig för skratt. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 sep. 2023Publicerad: 19 sep. 2023

Tron på utsikterna i Kina hos amerikanska företag i landet är rekordlåg och många flyttar sina affärer till andra delar av Asien.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Knappt fler än hälften, 52 procent, av de amerikanska företagen i Kina är optimistiska i synen på sin verksamhet i landet på fem års sikt.

“Ärligt talat, om det var en sak som förvånade mig med undersökningen i år var det den siffran”, säger Sean Stein, ordförande för American Chamber of Commerce, i en kommentar till Reuters.

Det är American Chamber of Commerce som står bakom den årliga undersökningen där resultatet nu visar på den lägsta andelen optimistiska, amerikanska företag i Kina sedan mätningarna startade 1999.

Geopolitiska spänningar oroar sex av 10 företag

Trots att de kinesiska myndigheterna styrd av den hårdföra kommunistiska regimen hävt sina strikta covid-restriktioner med nedstängningar av stora städer är de amerikanska företagen inte särskilt hoppfulla om sina framtida affärer i världens näst största ekonomi efter USA.

En av de största utmaningarna som företagen dryftar i rapporten är spänningarna till USA.

Hela 60 procent av företagen av 325 respondenter anger den geopolitiska oron som en stor orosfaktor.

Även regelverket med en tuffare attityd mot utländska företag nämns som ett betydande hinder i undersökningen som offentliggjorts på tisdagen och refereras av Reuters, som konstaterar att de amerikanska företagen får ta smällen för de alltmer frostiga relationerna mellan USA och Kina och där USA anstränger sig för att blockera export av avancerad teknik till Kina, vilket väckt stark kritik från kinesiskt håll.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Nu lockar andra länder i Asien USA:s företag

När USA:s handelsminister Gina Raimondo nyligen besökte Kina klagade amerikanska företag över att Kina blivit “oinvesterbart”.

Läs mer om det: Panikflykt från börsen i Kina: “Investerarna oroliga” Dagens PS

I den nu aktuella rapporten uppger fler amerikanska företag än tidigare, 40 procent mot 34 i fjol, att de överväger att omdirigera investeringar som öronmärkts för Kina till främst Sydostasien, framgår det.

En annan färsk rapport, som nyhetsbyrån också hänvisar till, visar att Indien, Mexiko, Vietnam och Malaysia märkt ett uppsving av investeringar när amerikanska och europeiska företag överger Kina.

Läs även: Nu blottläggs Kinas kaosartade ekonomi Dagens PS

Läs mer: Ännu en bostadsbubbla spricker i Kina Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS