Dagens PS

Nu blottläggs Kinas kaosartade ekonomi

Kina
President Xi Jinping och övriga i Kinas regim får nu svårt att dölja det ekonomiska infernot. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 aug. 2023Publicerad: 28 aug. 2023

Med start den här veckan kommer det att uppenbaras hur illa ställt det är med Kinas ekonomi – det avslöjas i samband med företagens resultatrapporter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanska Financial Times skriver att Kina får svårt att dölja hur pass omfattande den ekonomiska avmattningen är när resultatrapporterna från företagen droppar in under veckan.

Särskilt allvarligt väntas läget vara i företagen med nära kopplingar till den skuldutsatta fastighetssektorn, som tyngs av en svår likviditetskris och som fick China Evergrande Group för bara några dagar sedan att ansöka om konkursskydd i USA enligt kapital 15.

Läs mer om det: Evergrande bankrutt – ansöker om konkursskydd Dagens PS

Tillsammans med skakiga finanser i statsapparaten, och på kommunal nivå, har landets haltande ekonomi utökat tvivlet hos investerare att regimen i Peking ska lyckas få i gång tillräckligt med stimulanser för att få fart på världens näst största ekonomi efter USA.

Företagen i Kina under lupp från investerarna

När resultatrapporterna nu offentliggörs med början i veckan från Kinas företag kommer de att granskas minutiöst av de globala marknaderna.

Som Dagens PS tidigare rapporterat har kinesiska myndigheter beslutat att sluta presentera siffrorna över ungdomsarbetslösheten.

Läs mer: Kina mörklägger viktig makrosiffra Dagens PS

ANNONS

“I grund och botten känner vi oss ganska säkra på att saker och ting kommer att bli ännu mer utmanande för finans- och fastighetssektorn utan ett större politiskt svar. Det är fortfarande den viktigaste variabeln som driver avkastningen på aktiemarknaden”, säger Kinger Lau, chefsaktiestrateg i Kina på Goldman Sachs, till FT.

ANNONS

Senaste nytt

Oron ökar för globala smittoeffekter

Bloomberg rapporterar att Kinas ekonomiska avmattning sprider sig över hela världen.

USA:s president Joe Biden har tidigare uttalat att Kinas allvarliga ekonomiska situation är “en tickande bomb”.

Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman skriver i bankens makrobrev på måndagen att Kinas centralbank sänkt flera styrräntor den senaste tiden, men kastar ut frågan om det är tillräckligt.

“En svag utveckling i Kina påverkar resten av världen även om effekterna troligen är mindre nu än för några år sedan. Konsekvenserna av en kinesisk fastighetskrasch är svårare att bedöma och skulle kunna ha betydande finansiella spridningseffekter, framförallt i Kina men troligen även utanför landets gränser”, skriver Nyman i Makrosvepet.

Läs mer här: Bidens nya Kina-attack: “Tickande bomb” Dagens PS

Läs vidare: Evergrande-aktien rasar 87 procent Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS