Dagens PS

Kan USA höja räntan istället för att sänka den? Vissa tror det

USA höja räntan
Den amerikanska centralbanken Federal Reserves ordförande Jerome Powell. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 feb. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

Det börjar spekuleras på marknaden om den amerikanska centralbanken Federal Reserves nästa drag kommer att bli att höja räntan i USA ytterligare istället för att sänka den, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den stora debatten på Wall Street och bland analytiker sedan nyår har varit: När kommer räntesänkningen?, vilket Dagens PS rapporterat frekvent om.

Men nya mörka moln i horisonten gör att vissa nu börjat spekulera i om det kan bli så att räntan går åt andra hållet.

Kärninflation och bostadsmarknaden oroar…

Exempelvis säger Larry Summers, tidigare finansminister i USA under president Bill Clinton, att det är möjligt att Federal Reserves nästa drag blir en höjning av räntan.

“Det finns en meningsfull chans – kanske är det 15 procent – att nästa steg kommer att vara uppåt för räntan, inte nedåt”, säger ekonomiprofessorn Summers, som utöver sin roll i Clinton-administrationen också varit chef för Världsbanken och Harvard University.

Han nämner bland annat kärninflationssiffror i USA som är högre än väntat och att ett förväntat tapp på bostadsmarknaden inte uppenbarat sig som anledningar till tankegången.

… tillsammans med fraktkris

Ett annat problem i horisonten som kan få effekter på Federal Reserves policy och möjligen få dem att höja räntan i USA är de skenande fraktkostnaderna, som Dagens PS rapporterat om.

ANNONS

Investmentbolaget Pimco ser bland annat krisen i Röda havet och torkan som saktar ned trafiken i Panama-kanalen som faktorer som kan ställa till det för centralbanken, då det kan driva på just den inflation som banken bekämpar.

“Det finns en risk och den är väldigt svår att förutse”, säger Pimco-ekonomen Tiffany Wilding till Bloomberg.

Läs även: Nu har vi en rejäl fraktkris på gång – igen (Dagens PS)

Läs även: Hoppet om USA-räntan “tillbaka på ruta ett” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS