Dagens PS

USA:s centralbank: Tre räntesänkningar nästa år

Fed-chefen: För tidigt att prata räntesänkning – höjning möjlig
Jerome Powell, ordförande för amerikanska centralbanken Federal Reserve. Foto: TT/AP Photo/Susan Walsh
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 dec. 2023Publicerad: 13 dec. 2023

USA:s centralbank Federal Reserve lämnar styrräntan oförändrad, men amerikansk affärsmedia fokuserar på att banken nu förutspår tre räntesänkningar 2024.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det blev inga oväntade nyheter kring USA:s styrränta från centralbanken, den lämnas oförändrad i spannet 5,25 till 5,5 procent.

Amerikansk affärsmedia som Bloomberg fokuserar i stället på den så kallade “dot plot” – punktkurvan med prognoser för nästa år. Den visar nu tre räntesänkningar på 25 punkter vardera, vilket skulle lägga räntenivån på 4,5-4,75 procent i slutet av 2024.

Vilket förstås bara är prognoser – men USA-börsen reagerar ändå positivt på nyheterna och stiger. Vid 20.20 på onsdagen handlades storbolagsindexet S&P 500 upp 0,8 procent.

“Att räntan skulle hållas stilla var allmänt förväntat, men frågan var i vilken utsträckning Fed skulle erkänna slutet på åtstramningscykeln. Vi har nu vårt svar: Den uppdaterade punktkurvan och justeringarna av policyförklaringen – båda ganska duvaktiga – är en stark indikation på att åtstramningscykeln är över. Vår baslinje är att Fed ska börja sänka räntorna i mars 2024”, säger Bloomberg Economics chefsekonom för USA, Anna Wong.

Läs även: I väntan på Fed: Stockholmsbörsen vänder ned (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS