Det blir ingen recession i världsekonomin, menar investmentbanken JPMorgan Chase & Co:s strateger. De menar att nya inflations- och jobbdata gör en ”mjuklandning” mer sannolik. 

ANNONS

Investmentbanken JPMorgan Chase & Co:s strateger har hela året stått emot domedagsprofetiorna och varit positiva till aktiemarknaden, enligt Bloomberg.

Nu tycker banken att nya trender visar att de kommer att få rätt – marknaden är upp fyra dagar i rad med positiva tongångar. MSCI AC World Index har de senaste fyra dagarna haft sin bästa period sedan i maj.

”Mjuklandning” mer troligt än recession för världsekonomin

Banken menar att nya siffror talar för deras tes att en ”mjuklandning” är ett mer sannolikt scenario för världsekonomin än den recession som många fruktar.

Strategerna Marko Kolanovic, Nikolaos Panigirtzoglou med flera skriver bland annat att marknaderna kan tjäna på finanspolitisk stimulans i Kina, energistödsplaner i Europa och mycket lågt investerarsentiment.

”Ekonomisk data och investerarpositionering är viktigare faktorer för riskfyllda tillgångar än centralbanksretorik. Vi har en pro-risk hållning”, skrev strategerna i sin rapport.

Tror på småbolag

JPMorgan argumenterar för att en gradvis dämpning av inflationen kommer att vara positivt för cykliska aktier och småbolag, samt utvecklingsmarknader och kinesiska aktier – som de föredrar framför ”dyra” defensiva aktier, skriver Bloomberg.

”Vi vidhåller att inflationen kommer att lösa sig av sig själv när snedvridningarna avtar och att Fed har överreagerat med 75 punkters höjning. Vi kommer sannolikt att se en Fed-svängning, vilket är positivt för cykliska tillgångar”, skriver strategerna.

ANNONS
ANNONS

De är också positiva till dollarn och tror att kurvorna för obligationsavkastningar i USA och EU kommer att plana ut framöver.

Läs även: Dystert facit – småsparare sin egen värsta fiende [Dagens PS]