Dystert facit - småsparare sin egen värsta fiende

Uppdaterad: 10 sep. 2022Publicerad: 10 sep. 2022
Småsparare är sin egen värsta fiende
Småsparare har all anledning att ta sig för huvudet och fundera igenom hur man gör sina investeringar enligt denna analys från J.P Morgan. (Foto: Sinitta Leunen, Unsplash)

Bland många är det känt att småsparare inte är så framgångsrika investerare som det ibland framställs. Det finns tyvärr många sammanställningar som visar på ett nedslående facit. Och så ser det ut runt om i världen.

ANNONS
ANNONS

Nu kommer ytterligare en sammanställning på samma tema. Det är investmentbanken J.P. Morgans förvaltarbolag som analyserat avkastningen för investerare under en 20-årsperiod (1999–2018) och ställt det i relation till utfallet till index och andra tillgångsslag.

Sämre jämfört med alla andra tillgångsslag

Den årliga avkastningen för småsparare under perioden har varit positiv, 1,9 procent. Men det är väl det enda positiva som kan sägas.

Faktum är att småspararna har presterat sämre än alla andra tillgångsslag i mätningen.

Skillnaden mellan den bästa avkastningen, som är fastighetsaktier, och investerarnas utfall är hela 8 procentenheter årligen.

Småsparare är sämsta investerare Källa: J.P. Morgan Asset Management

ANNONS
ANNONS

Real förlust

Jämfört med index (S&P500) är skillnaden nästan 4 procentenheter årligen. Det är ett stort underbetyg till förmågan hos de privata investerarna.

Avkastningen är till och med sämre än om de enbart har haft kapitalet placerat i det egna huset. Den värsta jämförelsen är dock relativt inflationen som under perioden varit i snitt 2,2 procent.

Det innebär att småspararna har haft en årlig real värdeförsämring under den perioden.

Småsparare köper och säljer vid fel tillfälle

Det här skulle kunna vara den bästa marknadsföringen för indexfonder. Men det är inte lösningen.

Problemet med dessa investerare är att de som grupp köper och säljer vid fel tillfälle. Det kommer att ske även i en indexfond.

Småsparare är med andra ord sina egna värsta fiender.

Relaterade artiklar:

Radikalt trendskifte – helt nya värderingar för investerare. Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS