Analytiker på JP Morgan tror att Kinas energikris snart kommer att blåsa över. Redan i november har man förhoppningar på normal produktion igen. När det händer finns chans för rusning för några aktier. 

ANNONS

Många investmentbanker utgår nu ifrån scenariot att Kinas energikris kommer att hålla i sig. De förutspår en sjunkande BNP för landet, skriver CNBC.

”Ny kolproduktion i landet kommer igång nu och leveranserna kommer nog ikapp i november, vilket kommer att ge balans i dynamiken mellan utbud och efterfrågan 2022”, skriver analytiker på JP Morgan i ett uttalande.

Vilka aktier kommer att tjäna på tillbakagången? Analytikerna har plockat några som klarar sig bättre än genomsnittet det närmaste året.

China Resources Power är ett Hong Kong-listat bolag som kommer att gå över från 40 procent förnybart till 60 procent de närmaste fem åren.

Bolaget kommer att tjäna på ett väntat statligt direktiv om högre elpris, eftersom el är två tredjedelar av bolagets inkomstkälla. Högre kolpriser är inte ett lika stort problem för bolaget som för konkurrenterna.

Cosco Shipping är ett fraktbolag som skeppar varor I containerfartyg. Många sålde sina aktier i samband med att Kinas energikris blev ett faktum.

Men det var möjligen ett förhastat beslut. Istället kommer den globala efterfrågan att göra verksamheten lönsam, trots alla hinder. Det gör att aktien sannolikt kommer att stiga igen.

ANNONS
ANNONS

Shenzhen Inovance ligger i framkant när det gäller automatiseringen i industrin. Företaget tillverka bland annat industrirobotar, sensoerer och motorer till elbilar.

Kinesiska fabriker har lidit av förseningar I produktionen, högre råvarupriser och elbrist. I den situationen kan helautomatiska fabriker avhjälpa en del av problemen.

Läs också:

JP Morgan: Här är aktier rekordbilliga
Expert: ”Tre aktier med uppsida”