Hot om strömavbrott i energikrisens spår får JP Morgan att skissa på att flytta delar av sin verksamhet till Storbritannien.

ANNONS

Av rädsla för tyska strömavbrott planerar den amerikanska jättebanken JP Morgan att flytta arbete från Tyskland till Storbritannien, enligt flera rapporter, skriver Daily Mail.

Bakgrunden är att det statligt ryska kontrollerade Gazprom stängt av gasleveranserna på obestämd tid till Tyskland och Europa.

Wall Street-banken kan vidta nödåtgärden med en flytt om Putin fortsätter strypa gasen till Tyskland via Nord Stream 1 i vinter och syftet med flytten till Storbritannien är att förhindra störningar i JP Morgans handel, framgår det.

Putin har deklarerat att gasleveranserna återupptas endast om västs sanktioner mot Ryssland för kriget i Ukraina upphävs.

I samband med Storbritanniens utträde ur EU, brexit, flyttade JP Morgan tillgångar till ett värde av cirka 200 miljarder euro från London till Frankfurt.

Även en rad andra finansaktörer flyttade sina tillgångar från Storbritannien till Tyskland när britterna röstade för att lämna EU.

När det gäller Europas energikris bidrog det skenande energipriset i augusti till att inflationen i euroområdet nådde en ny rekordnivå på 9,1 procent .

ANNONS
ANNONS

I måndags föll euron till den lägsta nivån på 20 år mot dollarn och sjönk under 0,99 dollar, berättar Daily Mail och konstaterar att orsaken var ökad recessionsoro i euroområdet.

Läs även: Tyskland håller kärnkraftverk öppna för att klara elkrisen [Dagens PS]