Tyskland gör en politisk omsvängning och håller två kärnkraftverk tillgängliga i vinter, en nödlösning för att bekämpa den allt svårare energikrisen.

ANNONS

På måndagen steg gas- och elpriserna efter Rysslands beslut att stänga av sin huvudgasledning till Europa, något som tvingade politiker att skynda på sina ansträngningar för att stoppa den energikris som kan bli en social och ekonomisk katastrof, det skriver Bloomberg.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron ingick, i ett hastigt arrangerat samtal, en energipakt för att hjälpa varandra genom vintern och skapade en enad front inför EU-förhandlingarna om krisbekämpningsverktyg senare i veckan.

Länderna ska hjälpa varandra i vinter

Tysklands brist på gas och Frankrikes brist på el, som beror på att landets kärnkraftverk har drabbats av en rad problem, gjorde att de två länderna kom överens om att hjälpa varandra under vintern.

Under de kommande veckorna ska Frankrike slutföra arbetet för att kunna exportera gas till Tyskland i vinter ”varje gång det behövs” sade enligt Emmanuel Macron enligt Bloomberg. Samtidigt ska Tyskland öka sitt effektuttag för att kunna exportera el till Frankrike.

EU:s energiministrar träffas på fredag

På fredag ska EU:s energiministrar träffas och hittills inkluderar de förslag som finns på bordet begränsningar av efterfrågan på el, åtgärder för att öka likviditeten i sektorn och ett pristak på gas. Det finns till och med ett förslag om att göra det billigare att förorena för att kunna minska elkostnaderna.

Tysklands beslut att hålla två kärnkraftverk i reserv markerar en politisk förändring som var svår att göra för Olaf Scholz koalitionsregering. Ekonomiminister Robert Habeck insisterade på att slopandet av kärnkraft, som antogs i spåren av Fukushima-katastrofen, fortfarande gäller, men att endast den här vintern kommer två anläggningar hållas i reserv, om de skulle behövas.

”Jag kommer att göra allt för att säkerställa Tysklands energisäkerhet,” sade Robert Habeck, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ryssland stänger av gas – Europa googlar efter ved [Dagens PS]