Dagens PS

Italien: Vad innebär ny regim för Sverige och EU?

Italien: Vad innebär den nya regimen för Sverige och EU?
Högerkoalitionen med Giorgia Meloni i spetsen tar hem det italienska valet. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 26 sep. 2022Publicerad: 26 sep. 2022

Valet i Italien ser landet svänga skarpt höger. Giorgia Meloni, Italiens bröder, tar över ledarskapet och blir landets första kvinnliga premiärminister. Men vad betyder det för förhållandet till EU?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Högerkoalitionen tar över styret efter det italienska valet. I ett val där 64 procent av de röstberättigade gick till valurnorna tar Italiens bröder tillsammans med Lega och Forza Italia majoriteten av rösterna.

Störst av de tre högerpartierna är Italiens bröder, som får 26,2 procent av rösterna, enligt CNBC. Partiledaren Giorgia Meloni leder en regering som är mer åt höger än någon annan sedan Benito Mussolinis dagar.

EU-skeptiska partier

Matteo Salvini och hans Lega får runt 9 procent av rösterna, och Forza Italia, som leds av Silvio Berlusconi, runt 8 procent. De tre högerpartierna gick till val som en koalition, så det är troligt att alla tre ingår i den kommande regeringen.

Så vad händer nu? Inför valet har Meloni framstått som pro-Nato och pro-Ukraina, men hon är också lite av en politisk rebell, och tillhör euroskeptikerna.

Italien vill ha del av coronafonden

De nya regeringspartierna är nationalistiska, och Italiens bröder argumenterar för ett nedbantat och mindre byråkratiskt EU. De vill också att landets lag ska övertrumfa EU:s lagar och regler inom landet.

Meloni har gått från att vara anti-EU till en något mjukare linje. Det gäller för Italien att hålla sig väl med unionen och dess medlemmar, för det ligger mycket pengar i potten. Det handlar bland annat om att försäkra sig om stödpengar från coronafonden, motsvarande 2 000 miljarder kronor enligt Dagens Nyheter.

ANNONS

Berlusconi pro-Putin

Utrikespolitiken är nästa stötesten för högerkoalitionen. Melonis Italiens bröder är pro-Ukraina. Lega och Forza är däremot mindre benägna att vända sig mot Moskva. Nyligen gick Silvio Berlusconi ut och prisade Vladimir Putin hans anfallskrig.

Det gäller alltså för den nya regimen att hålla balansen om man inte vill bli av med alla EU-pengarna. Ungern är det varnande exemplet, där EU visar vad som händer om man bryter mot de europeiska avtalen: pengarna fryser inne.

Läs även: Konservativa Meloni mot valseger i Italien 

Läs även: EU föreslår indraget stöd till Ungern 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS