Dagens PS

Investmentgurun hissar aktier i halvledare igen

Warren Buffett
Här har vi då den riktige Warren Buffett, 92 år och fortfarande aktiv i New Yorks finanskvarter. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 21 nov. 2022Publicerad: 21 nov. 2022

Warren Buffetts Berkshire Hatahaway har köpt på sig aktier i taiwanesiska TSMC. Samtidigt har även signaler från både Goldman Sachs och Morgan Stanley antytt att halvledare återigen blir aktiemarknadens vinnare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Buffett har köpt aktier i TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) för 5 miljarder dollar. Någon offentlig kommentar om placeringen har inte kommit, men många ser pengarna som signal nog. TSMC:s aktier har ökat med cirka 10 procent sedan Berkshires förvärv avslöjades förra veckan.

Det var mitt i en stor dipp som köpet kom, och många ser det som rationellt eftersom bolaget är stabilt samtidigt som aktien var billig.

Det är inte bara Berkshire Hathaway som har köpt på sig billiga TSMC-aktier. Investmentgruppen Tiger Global Management har gjort en liknande bedömning och köpt halvledaraktier.

Halvledare fortsätter växa på global marknad

Möjligtvis är det här tecknet på att chipindustrin överlever de globala spänningarna mellan Kina och USA ganska väl. Efterfrågan har legat lägre ett tag, men nu tilltar den igen.

Vad gäller TSMC är den fortfarande helt världsledande inom sitt område. Man har teknik som överglänser många andra tillverkare, och välutbildad personal på plats.

Analytiker på Morgan Stanley säger att aktien har nått ”en bra ingångspunkt”, skriver Bloomberg. Långsiktigt är det en tillväxtindustri, tror många i branschen som vill blicka framåt och förbi geopolitiken.

Risker ger rabatt på TSMC

ANNONS

Morgan Stanley bedömer att de geopolitiska riskerna gör att man nu handlar aktien med 30-40 procents ”rabatt”, och att den kan gå upp ordentligt nästa år.

Även försäljningsstatistiken talar för aktien: man har lyckats leverera tvåsiffrig försäljningstillväxt och en bruttomarginal på långt över 50 procent i år.

Halvledarsektorn är i centrum för en växande klyfta mellan USA och Kina. Washington har bland annat infört sanktioner mot avancerade chip som tillverkats för kinesiska kunder, eftersom de kan missbrukas av staten.

Läs också:

Bästa investeringsstrategi just nu enligt Goldman Sachs

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS