En del påstår att bästa investeringsstrategi är att satsa på företag som återinvesterar kassaflödet i bolaget till en bättre avkastning än vad du som aktieägare förmår åstadkomma.

ANNONS

Forskningssatsningar inte bäst

Det är en ganska vanlig åsikt som anförs av framstående investerare, bland annat Tom Russo på Gardner Russo & Gardner Det låter bra. Men nu visar investmentbanken Goldman Sachs att det inte är det bästa sättet att allokera sin kassa på.

Överskottskassa sämst

Visserligen har den här strategin utvecklats ungefär 30 procentenheter bättre än index sedan 1992 (grön kurva i diagrammet nedan). Och det är bättre att om pengarna legat kvar overksamma i kassan i bolaget (blå kurva).

Det har inte betalat sig de senaste 30 åren att skaffa en överlikviditet. Det vägvalet har utvecklats sämre än index.

Bästa investeringsstrategi enligt denna graf
Källa: Goldman Sachs

Aktieägarfokus är bäst investeringsstrategi

I stället visar det sig att företag som skiftar ut överskottskapital till aktieägarna ger den bästa avkastningen på börsen. Den mörkblå kurvan i diagrammet avser företag som både ger utdelning och köper tillbaka aktier.

Dubbelt upp mot index

Sedan 1992 har den gruppen utvecklats nästan dubbelt så bra som index på den amerikanska börsen. Denna investeringsstrategi alltså en väsentligt bättre avkastning jämfört med företag som investerat i forskning och utveckling.

Det är må hända en något överraskande slutsats men bekräftar tesen att utdelning är en viktig parameter i aktieurvalet.

Relaterade artiklar:

Kinas beslut jackpott för det svenska VR-bolaget. Dagens PS

ANNONS
ANNONS