Investeringsbolaget Fidelio sätter djurjätten Vimian på börsen. Värderingen på runt 30 miljarder kronor gör noteringen till börsens största sedan EQT.

ANNONS

Den nybildade djurhälsokoncernen Vimian ska in på First North och det ser ut som att aktien kan handlas innan midsommar.

”Fidelio har investerat mycket pengar i den här gruppen, men vi har inte oändligt med medel att tillgå. Vi känner att utvecklingen i Vimian accelererar och därför behöver vi hitta en struktur där finansiella resurser inte blir en begränsning”, säger Fidelio Capitals vd Gabriel Fitzgerald till Di.

Vimian lanserades i april när Fidelo samlade samtliga portföljbolag inom djursjukvård under ett paraply.

Rekordnotering

Samtidigt är börsnoteringen den största på länge i Stockholm med en värdering på knappt 30 miljarder kronor och det är bara EQT och Traton som slagit det under de senaste fyra åren.

Än så länge kan aktierna inte köpas av allmänheten utan riktar sig istället till storpelare som bland annat SEB Investment Management, Swedbank Robur och Cliens Kapitalförvaltning, genom en så kallad ”private placement – där ägarna kommer sälja befintliga aktier och samtidigt trycka nya för 76 kronor styck.

”Vi och ledningen vill fokusera vår tid på att leda bolaget, och för att bredda kapitalbasen var det här en snabbare väg. Sen välkomnar vi så klart småsparare när bolaget väl är noterat”, säger Gabriel Fitzgerald och klargör att andelen aktier som kan handlas fritt på börsen kommer vara minst 20 procent.

Huvudlistan framöver

Enligt honom går det snabbare med en etablering på First North men samtidigt är ”ambitionen att flytta över till huvudlistan framöver”.

”Vi behöver hitta en bredare kapitalbas, och här kan vi göra det relativt snabbt.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Acast till First North – värderas till 6,7 miljarder