Familjen Walton är världens rikaste familj och att plagiera deras börsportfölj efter bästa förmåga kan bli starten på ett guldkantat liv.

ANNONS

Många när drömmen om ekonomiskt oberoende och vägen dit bör rimligen vara att följa de som redan är där och har lyckats.

Familjen Walton, grundare och ägare av den amerikanska varuhuskedjan Walmart, har inte lagt alla ägg i samma korg på börsen, som det brukar heta.

Tvärtom är portföljen väl diversifierad. Både vad det gäller aktier och fonder.

I slutat av årets första kvartal visar dokument från USA:s finansinspektion SEC, som Bloomberg hänvisar till, att den enormt rika familjen (se förmögenhetsuppgift längre ner i artikeln) hade cirka 5,1 miljarder dollar placerade i amerikanska aktier och så kallade EFT:er (Exchange Traded Funds), det vill säga börshandlade fonder.

Familjen tog ytterligare position i iShares MSCI Japan ETF genom att köpa 3,9 miljoner aktier till ett värde av omkring 239,3 miljoner dollar.

ANNONS
ANNONS

Där utöver tankade Waltons småbolagsaktier för runt 150 miljoner dollar under perioden med horisont mot Vanguard och iShares indexfonder.

Oro för räntehöjningar bakom strategin

”Det största innehavet är Vanguard FTSE Emerging Markets ETF, som var värt 1,6 miljarder dollar i slutet av kvartalet”, berättar Bloomberg och uppger att familjen har sina näst största andelar i Vanguard Short-Term Treasury ETF och iShares Short-Term National Muni Bond ETF.

De ovan nämnda investeringarna, inklusive en investering i en kommunal obligationsfond, gjordes på förväntade räntehöjningar från den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed.

Det framgår att Waltons har majoriteten av sina placeringar i indexfonder, men under Q1 köpte man även aktier för 15 miljoner dollar i kryptovalutabörsen Coinbase, som enligt Bloomberg rasat 73 procent i år varav 64 procent bara sedan 31 mars.

Familjen drog även ner exponeringen mot tillväxtmarknader under första kvartalet.

ANNONS
ANNONS

Enligt SEC:s regler måste förvaltare av amerikanska aktier som överstiger ett värde av 100 miljoner dollar redovisa sina innehav offentligt, även om önskan från det egna lägret är att det ska vara konfidentiellt.

Enligt Bloomberg Billionaires Index uppgår familjen Waltons förmögenhet till mer än 200 miljarder dollar.

Läs även: Världens rikaste familj: Så investerar vi på börsen [Dagens PS]