Dagens PS

Investerare: Evergrande kan dra med sig Kina i fallet

Evergrande
Kinas fastighetsjätte Evergrande är fortsatt i blåsväder (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 10 okt. 2023Publicerad: 10 okt. 2023

Orosmolnet över Kinas skuldtyngda fastighetsbjässe Evergrande vägrar försvinna. Investerare varnar för att annulleringen av omstruktureringen av bolagets internationella obligationer kan dra med sig andra bolag och Kinas ekonomi i fallet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Turerna kring den kinesiska fastighetsbjässen Evergrande har varit många på sistone, där bland annat Evergrandes styrelseordförande, miljardären Hui Ka Yan, sattes i en form av husarrest förra månaden.

Övergav avtal om omstrukturering

Den kinesiska fastighetsjätten övergav ett avtal om omstrukturering av obligationer i slutet av förra månaden, efter att ha tillbringat nästan två år i diskussioner med sina investerare. Det rör sig om totalt 19 miljarder dollar av dess internationella obligationer och på måndagen uppgav investerare inom obligationer att det kan få en “en katastrofal effekt”.

“Detta kommer sannolikt att leda till gruppens okontrollerade kollaps”, skrev investerarna, som håller över sex miljarder dollar av Evergrandes obligationer.

Generellt har Kinas fastighetssektor försvagats ända sedan Evergrande gick i konkurs 2021. I spåren av Evergrandes fall har andra fastighetsaktier sjunkit av rädsla för fler bolagskollapser. Country Garden har fallit 53 procent hittills i år. Logan med 18 procent.

Skuldberget växer för Evergrande

Evergrandes skuldberg uppgick till ofattbart hela 332 miljarder dollar i juni, och förutom obligationer och lån innefattar det även oavslutade projekt och pengar som bjässen är skyldig leverantörerna.

Enbart den övergivna omstruktureringsplanen omfattar cirka 35 miljarder dollar, och det kommer mitt i en tid då Kina redan kämpar för att komma på fötter efter pandemin, där många investerare fruktar att fallet för landet kan bli ännu större med Evergrande som förvärrar situationen, berättar WJS.

ANNONS

Investerare varnar nu för att även andra fastighetsbolag i Kina som är mitt uppe i sina egna skuldförhandlingar kommer gå samma väg till mötes – om tillsynsmyndigheterna inte godkänner Evergrandes omstrukturering.

Läs även:

Krisande Evergrande Group publicerar skuldplan – Dagens PS

Evergrande: Personal på finansavdelningen gripna – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS