Fastighetsutvecklaren Evergrande Group ska publicera ett avtalsdokument för skuldrekonstruktion med viktiga utländska obligationsinnehavare på onsdag. Det meddelar företagets advokat, enligt nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Världens mest skuldsatta fastighetsbolag hoppas nu kunna rekonstruera utländska betalningsskyldigheter till ett värde av omkring 22,7 miljarder dollar, av totalt 300 miljarder dollar. Enligt Financial Times har bolaget förlitat sig på utländska lån för att finansiera sin expansion.

Evergrande Group påbörjade sin rekonstruktionsprocess tidigt förra året sedan de hamnat i centrum för en gigantisk fastighetskris där de haft svårt att betala skulder till leverantörer och långivare. I mars samma år stoppades handeln med bolagets Hongkong-aktier.

Träder i kraft i oktober

Efter många turer ser det nu ut som att ett avtal med långivare blir klart i slutet av mars 2023, medan själva rekonstruktionen väntas träda i kraft först i oktober. I samband med nästa domstolsförhandling den 31 juli ska dock bolaget presentera ett mer detaljerat utkast av villkoren. Dessutom väntas Evergrande Group släppa sina försenade bokslut för 2021 och 2022 under april och maj.

Marknadsbedömare tror dock att det en gång framgångsrika fastighetsbolaget behöver ha den kinesiska regeringens godkännande för sin rekonstruktionsplan. Detta för att de redan kämpar med enorma inhemska skulder som bland annat påverkar såväl finansiella institutioner som privata husköpare.

Minskad efterfrågan

Evergrande Group må ha stått i centrum för fastighetskrisen, men flera andra kinesiska fastighetsutvecklare har också brottats med skulder de senaste åren som i sin tur tvingat dem att överväga rekonstruktion, enligt Reuters. I dess kölvatten har byggprojekt stannat av och många byggnadsarbetare blivit utan lön, skriver Arbetet.

I takt med att Kinas ekonomi har försvagats har också efterfrågan på bostäder minskat.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Evergrande Group:

Evergrande Group ska betala skulder: ”Ett avgörande år” [Dagens PS]
Kinas fastighetsproblem kan spilla över på ekonomin: Här är riskerna [Dagens PS]

Vill du läsa mer om börs och finans? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetsbrev.