Kanske är du en av dem som på senare tid undrat: “Har ni hittat mitt gamla guld?” Då är du inte ensam. Här är de senaste turerna i konflikten om guldskatten i Mölndal.
Intrigen tätnar kring guldskatten: "Har ni hittat mitt gamla guld?"
Mest läst i kategorin
Rör det sig möjligen om en fars?
Svaret är förstås nej, även om det så kallade JLC-guldet i Mölndal varken saknar spänning, förvecklingar och situationskomik.
Här finns samtidigt ett växande rollgalleri som stadigt för dramaturgin framåt, där den senast tillkomna karaktären i dramat är en 85-årig man.
Innan vi kastar oss över de senaste intrigerna i dramat följer här en kort resumé.
Hittade guldskatt på vinden
Det var i höstas förra året som Lucas Simonsson och Carl Déman, två youtubers kända från humorgruppen JLC, förvärvade en fastighet i Mölndals kommun för 8,7 miljoner kronor.
De hade då gemensamt startat upp fastighetsbolaget Didder och Dadder AB, och avsåg att renovera fastigheten för att sedan hyra ut lägenheter.
Planer som omedelbart fick ställas på paus när ett fynd på närmare tio kilo guld och fem kilo platina gjordes i ett dolt utrymme på vinden.
Senaste nytt
Vem bär laglig rätt till guldet?
En upptäckt som inte bara visade sig vara värd närmare 11 miljoner kronor, utan även blev upprinnelsen till en segdragen juridisk strid.
Vem som hade laglig rätt till guldet på vinden visade sig nämligen vara tämligen oklart.
Var det de nya ägarna av huset, hantverkarna som hittade guldet, eller möjligen den forne ägarens arvinge?
Om detta har det tvistats sedan dess, när nu ytterligare information framkommit i fallet.
Storsvindel på 1990-talet
En kartläggning gjord av Göteborgs-Posten visar att JLC-guldet kan ha förskingrats redan under 1990-talet.
Huvudrollen i detta svindleri har ett kommanditbolag vid namn Tammstorp future, som vid den tiden uppmanade ett stort antal småsparare att investera i guld.
Allt var såklart bluff.
Tammstorp gick i konkurs. Guldet, närmare bestämt 60 kilo, försvann i sin tur spårlöst.
Nu tror man att delar av det guldet kan vara det som dolt sig JLC:s hus. Detta sedan en företagsstämpel på insidan av lådan som guldet förvarats i bär texten ”Tammstorp AB”.
Köpte tre kilo guld
Här kommer den redan nämnde 85-åringen in. Som ett av Tammstorps offer, köpte han tre kilo guld, som han i dag har kvar köpebeviset för. Nu överväger han att koppla in sin advokat.
Det för oss tillbaka till farsen, som ju brukar må bra av ett hinder.
I guldhärvan är dessa flera.
Ett av dem stavas tiden. Mycket vatten har runnit under broarna och ord står mot ord. Ett annat är svårigheterna med att spåra gammalt investeringsguld, då dokumentationen kan vara bristfällig.
En fråga som Michel Rufli, vd på företaget Nordic Gold Trade, är väl insatt i.
“I många fall finns bolaget som en gång sålt guldet inte längre kvar. I andra fall kan bolagen bytt affärssystem, vilket gör att spårbarheten inte längre är tillgänglig”, säger han till Dagens PS.
Faktorer som tillsammans med det som tidigare framkommit lämnar gåtan om guldet fortsatt olöst.
Unikt i sitt slag
Rufli konstaterar samtidigt att det här fallet inte liknar något annat i modern tid.
“Jag har aldrig under alla mina år i ädelmetallbranschen varit med om ett liknande fall. Både storleken på fyndet och de många olika inblandade parterna gör fallet helt unikt”, säger han.
85-åringen tror sig i sin tur sitta på en guldgruva. Kanske är det ändå hans gamla guld?
Så säkrar du ditt guld
Som framkommit i artikeln kan bolag upphöra och guld försvinna.
Investeringsguld handlas internationellt. Det innebär att guldet kan passera flera mellanhänder innan det når sin slutkund.
Att tillverkaren har koll på vem som köpt guldet från dem, räcker därför inte alltid hela vägen. För dig som kund är det därför viktigt att ha koll på dina köpnotor och underlag inför framtiden.
Läs mer:
Storkonflikt om den svenska guldskatten
ANNONS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.