Dagens PS

Norrlands industrisatsning hotad – svårt att få elnät snabbt

Norrlands elnät
Industrisatsningarna i norr är hotade då elnätet inte går att byggas ut snabbt nog. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 mars 2022Publicerad: 16 mars 2022

Svenska Kraftnät ger ett förhandsbesked om att elnäten inte hinner byggas ut snabbt nog för de stora industrisatsningarna i Norrland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi presenterar ett paket på 8,4 miljarder kronor som innebär ytterligare kapacitet på 2 000 megawatt. Men det räcker inte för behoven. Vi har ansökningar från industrier på mer än 5 000 megawatt, och vi vet om att det kommer ännu mer, säger Daniel Gustafsson, ansvarig för nätplanering på Svenska Kraftnät till TT Nyhetsbyrån (länk till SvD).

Industrierna i den nya gröna industrisatsningen längs Norrlandskusten är därmed hotade – vissa kommer att få nobben, eller få skjuta planer på framtiden. Industrierna vill ha mer kapacitet redan till 2026, men den Svenska Kraftnäts utbyggnad kommer att vara klar först mellan 2028 och 2030, enligt planerna som nu presenteras.

Skellefteåkraft som ska försörja Northvolt har fått en stor del av sina behov beviljade enligt Gustafsson, men Vattenfall som är tänkt att försörja satsningarna på grönt stål i Boden och Luleå, Hybrit och H2Green Steel är fortfarande en bra bit ifrån sina behov, enligt texten från TT.

Paketet är det största och snabbaste som Svenska Kraftnät någonsin presenterat. Det skulle inte kunna gå fortare och är inte heller en fråga om pengar, enligt Daniel Gustafsson. Men han förstår ändå att beskedet kan slå ned som en bomb för företagen som är beroende av utbyggnaden av Norrlands elnät.

“Vi har aldrig tidigare gjort en tilldelning så här snabbt. Ansökningarna kom in i slutet av 2020 och 2021. Det här är rekord”, säger han till TT.

Nästa etapp av planering påbörjas omedelbart av Svenska Kraftnät.

Läs även: Regeringen skyndar på mer vindkraft: ”Motsvarar Sveriges elkonsumtion”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS