Dagens PS

Svenska Hybrit hyllat av FN:s klimatpanel

Hybrit
Samriskbolaget Hybrit hyllas i IPCC:s senaste rapport. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 10 apr. 2022Publicerad: 10 apr. 2022

Det svenska projektet Hybrit, som går ut på att ta fram fossilfritt stål, rosas i den senaste rapporten från FN:s klimatpanel. Det uppger Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I måndags kom FN:s klimatpanel IPCC med sin tredje bedömningsrapport i en serie som man givit ut de senaste månaderna, och som harsammanfallit med klimattoppmötet i Glasgow.

Den tredje rapporten har riktat in sig på att agera, och vilket utrymme mänskligheten har att motverka klimatförändringarna och nå målet.

Klimatpanelen lyfter också fram nya lyckade försök som kan göra. Bland annat nämns det svenska samriskbolaget Hybrit, som arbetar med att ta fram fossilfritt stål och fossilfri järnsvamp. Det skriver Naturvårdsverket.

Hybrit viktigt för att minska stålets utsläpp

”Här har Sverige spelat en viktig roll och det har sedan följts av andra. Det är den första anläggningen som har tagit fram en produkt av fossilfritt stål”, skriver myndigheten.

“Att vi har lyckats med detta beror bland annat på politiska faktorer, men också på ett mycket starkt driv hos marknadens aktörer, som ser framtida fördelar i form av lönsamhet och stärkt konkurrenskraft. En oerhört positiv utveckling”, säger Sara Almqvist, klimatanalytiker på Naturvårdsverket.

Hon menar att Sverige, med sina goda samarbeten mellan olika aktörer är ett av de utvecklade länder där utsläppen minskar idag.

Förutom att lyfta fram experiment med nya tekniker som Hybrit, trycker IPCC också på de redan existerande möjligheterna med etablerade tekniker: sol- och vindenergi, samt batterilagring. Men även kärnkraft lyfts fram.

ANNONS

Dessutom pekar forskarna på att det finns stora möjligheter med ändrade konsumtionsmönster och ändrad livsstil – med hjälp av ekonomiska styrmedel.

IPCC:s budskap är också att det brådskar – inom tre år måste trenden vända, enligt myndigheten.

Läs också:

“Sista chansen”: Världens klimatforskare larmar
EU frigör sig från rysk gas – åtgärder till 2030

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS