Samtidigt som resten av Sverige verkar vara oroliga för framtiden och hur mycket pengar det blir över i plånboken, så tar norrlänningarna det hela med ro. Framtiden finns i Norrland, och därmed framtidstron. 

ANNONS

Det finns ingen anledning till stress. Det är ett mantra som norrlänningar brukar intala sig själva och andra, och det verkar stämma även nu, när livet blir allt tuffare för många svenskar.

Mindre i plånboken genom en skenande inflation. Släng på allt högre räntor och det börjar bli svettigt för många svenskar. I alla fall för 64 procent av de som har deltagit i den senaste Demoskop-undersökningen från september.

Läget ser annorlunda ut i norra Sverige

Av de 5 000 personer som deltog i undersökningen var det många runt om i landet som har dystra framtidsutsikter. Dock inte lika mycket i Norrbotten och Västerbotten – där läget ser annorlunda ut, berättar DN. 

Skillnaderna inom landet är stora – från Blekinge i söder där 78 procent är nervösa över sin ekonomiska situation till Norrbotten där enbart 41 procent känner sådan ångest, och Värmland där 36 procent är nervösa.

Tjänar mer pengar i Norrland

Som bekant sker stora satsningar i norra Sverige, bland annat på omställningen, och här tjänar också unga människor mer än i till exempel studentstäder som Lund.

”Det finns en enorm kompetensbrist i norra Sverige på grund av industrierna som nu etablerar sig där och man kan nästan ta på känslan, att det råder en stark framtidstro, säger Jan Collin Saxer, regionchef i norra Sverige på Lernia som står bakom Demoskop-undersökningen.

Samtidigt återstår problemet att det saknas arbetskraft i norra Sverige för att fylla alla de nya platserna. Det verkar dock som att det finns många som vill ta del av det där norrländska lugnet och sluta oroa sig för att ekonomin sinar.

ANNONS
ANNONS

”En sak som är väldigt positiv i den här undersökningen är att fler är beredda att flytta för ett jobb och många är beredda att börja jobba inom industrin.”

Läs även: Dubbelt så högt elpris i Norrland i september [Dagens PS]

Läs även: Northvolt, Hybrit och H2Green Steel – kommer det fungera? [Dagens PS]