Investeraren: Satsa på Indien – bäst i världsekonomin

Uppdaterad: 20 sep. 2022Publicerad: 20 sep. 2022
Ashok Hinduja, ordförande för det indiska företagskonglomeratet Hinduja Group, ser Indien som en framväxande marknad i världen.
Ashok Hinduja, ordförande för det indiska företagskonglomeratet Hinduja Group, ser Indien som en framväxande marknad i världen. (Foto: Wikimedia Commont/Photohelp13 och Hinduja Group)

Den förmögna indiska affärsmannen Ashok Hinduja menar att Indien är en fantastisk marknad och i den globala ekonomin just nu, det bästa valet.

ANNONS
ANNONS

Hinduja Group med huvudkontor i Indien äger företag inom många industrisektorer och finns i nästan 40 länder, konglomeratets ordförande Ashok Hinduja ser Indien som en framväxande marknad, det rapporterar CNBC.

“Vi ser en lågkonjunktur komma i USA, lågkonjunktur komma i Storbritannien, i Europa, problem i Kina, problem i Sydostasien under rädsla för Kina-Taiwan. Så om vi ser till den övergripande scenen fokuserar vi nu Indien som en framväxande marknad”, säger han till CNBC.

Indiska aktier har stigit i år

Ashok Hinduja tror att stigande räntor och risken för lågkonjunktur i USA kommer ha en något begränsad effekt på Indien och påpekar att amerikanska och europeiska aktier har fallit i år, medan indiska aktier har varit mer motståndskraftiga.

Amerikanska S&P 500 och pan-europeiska Stoxx 600 har båda fallit med över 17 procent i år medan Indiens Nifty 50 har stigit med cirka 1 procent.

ANNONS
ANNONS

Indien väl förankrat politiskt

Ashok Hinduja menar att Indien, politiskt sett är väl förankrat och att det är tack vare landets premiärminister Narendra Modi.

“Han har hanterat, i den nuvarande situationen, relationerna med USA, med Europa, med Ryssland, med Kina, även om det fanns problem med Kina, men han har hanterat det bra, det är under kontroll” säger Ashok Hinduja till CNBC.

Indien är det bästa alternativet

Efter att indiska och kinesiska trupper vid ländernas delade gräns drabbats samman år 2020 är spänningarna mellan länderna fortfarande ansträngda och på senare tid har Västländer kritiserat Indien för att de har ökat sin import av rysk olja, samtidigt som kriget i Ukraina pågår.

Ashok Hinduja hävdar att den indiska regeringen tar itu med korruption och han säger att regeringen, innan valet som ska hållas innan maj 2024, kommer göra investeringar i landets infrastruktur.

“Infrastrukturutgifterna kommer att finnas där, ekonomisk tillväxt kommer komma, så vi ser, sett till den globala scenen, är Indien idag det bästa alternativet”, säger han till CNBC.

ANNONS

Indiens BNP tillväxt har avtagit

Takten i Indiens ekonomiska tillväxt verkar ha avtagit på senare tid. Förra veckan sade OECD att Indiens BNP-tillväxt under årets andra kvartal var den näst sämsta i G-20-gruppen.

I början av september sänkte Goldman Sachs sin helårsprognos för Indiens BNP-tillväxt till 7 procent, från 7,6 procent.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: I London äger indier fler fastigheter än britter

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS