Experterna oroas över hur inflationen och stigande priser kommer att påverka räntorna framöver. Uppgången i den amerikanska tioårsräntan beror på ökande inflationsförväntningar.

ANNONS

Samtidigt som den amerikanska tioårsräntan stiger syns tecken på inflation även i Europa.

Backa om löften

På onsdagen noterades den högsta inflationen på fem år i eurozonen, samtidigt som allt fler experter oroar sig för att stigande priser ska få Federal Reserve att backa från sina löften om låga räntor.

”Det ska bli intressant att se hur centralbanken ska bära sig åt utan att höja räntor. Och om Fed höjer räntor, så blir det i sin tur intressant att se hur aktiemarknaden påverkas”, säger Phil Mackintosh, chefsekonom på Nasdaq-börsen i New York, i ett uttalande om stigande inflation, rapporterar Di.

Bra för bankaktier

Även om börsen ofta skakar till vid ordet räntehöjning så kan inflationstecken vara bra för bankaktier. Det säger Fredrerick Cannon, analyschef på mäklarhuset Keefe, Bruyette & Woods i New York, och förklarar att råvarupriser har stigit och dämpats genom åren, ”men överföringen till globala inflationsförväntningar har varit liten”.

”Förstår vi verkligen inflationen? Uppenbarligen inte. Federal Reserve själva har överskattat inflationen sedan 1980”, klargör han.

Enligt Frederick Cannon så har USA:s centralbank, med sina 2 000 anställda ekonomer, fått fel i sina beräkningar.

”Om du tittar på vad centralbanken har räknat med för inflation, och det faktiska utfallet, så har det fortsatt att vara mycket lägre.”

Läs mer: Inflation positivt – se riktiga börshotet

ANNONS
ANNONS