Dagens PS

Hög risk på börsen: "Buffettindikator" 209 procent

Stockholmsbörsen Buffettindikator
Warren Buffetts favoritmätvärde är skyhög på Stockholmsbörsen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 09 okt. 2021Publicerad: 09 okt. 2021

Stockholmsbörsen är rejält övervärderad med en Buffettindikator på 209 procent – ett värde som är att “leka med elden” enligt den legendariske investeraren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Deutsche Bank är Stockholmsbörsen Europas bästa börs de senaste 50 åren, som Dagens PS tidigare rapporterat om. Men med framgång kommer också rejäl fallhöjd.

Ett sätt att mäta om börsen är övervärderad eller inte kommer från den legendariske investeraren och Berkshire Hathaway-chefen Warren Buffett, som presenterade det som nu kallas “buffettindikator” i en intervju med Fortune Magazine 2001. Den får man fram genom att dela värdet på en aktiemarknad genom bruttonationalprodukten (BNP).

“Förmodligen det bästa enskilda måttet”

Ett värde över 100 mätt i procent innebär att aktiemarknaden är övervärderad relativt ekonomin, enligt investeraren. Han kallade då indikatorn för ”förmodligen det bästa enskilda måttet på var värderingar står vid varje givet ögonblick.” Han sade då också att det borde ha varit en ”väldigt stark varningssignal” då indikatorn sköt i höjden under dot.com-bubblan. Sedan dess har han tagit tillbaka påståendet och vill inte låsa sig vid ett speciellt mätvärde – men indikatorn har fortsatt fått hans namn.

Ett värde över 200 är “att leka med elden”, sa investeraren också i samband med att indikatorn presenterades. Och i så fall är Stockholmsbörsen riktigt het – med en Buffett-indikator på 209 procent är aktiemarknaden “rejält övervärderad”, enligt Gurufocus.

Högre än övriga nordiska länder

Bloomberg har också rapporterat om Stockholmsbörsen och dess höga Buffettindikator, där man jämför med övriga nordiska länder och konstaterar att Sverige ligger betydligt högre än våra grannländer. Men läget är faktiskt ännu värre för USA, som har en Buffett-indikator på 232 procent just nu.

Dagens PS rapporterade i början av september att Buffett-indikatorn för världsekonomin (alltså alla aktiemarknader delat med globalt BNP) var på rekordhöga 142 procent, vilket enligt flera analytiker indikerar att börserna kommer sjunka rejält framöver.

ANNONS

Indikatorn är dock inte perfekt, skriver Business Insider. Den jämför bland annat det nuvarande värdet på aktiemarknaden med förra årets BNP – och med tanke på pandemin som drog igång med full kraft våren 2020 kan det ge ett något missvisande värde.

Läs även: Världens börser kan krascha: ”Buffett-indikatorn” 142 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS