Dagens PS

H&M vänder uppåt: "Det värsta kan vara över"

Stockholmsbörsen
Riktig rusning för H&M:s räkning blev det på Stockholmsbörsen efter en gynnsam rapport. (Foto: TT)
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 30 jan. 2023Publicerad: 30 jan. 2023

Nu kan det värsta vara över för H&M, skriver Danske Bank i en analys. Samtidigt stiger modejättens aktie på Stockholmsbörsen under måndagen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter flers skuldtyngda år kan det värsta nu vara över för modejätten H&M. Det spår Danske Bank i en analys, där aktien uppgraderas till köp från behåll med riktkursen 150 kronor, från tidigare 100 kronor. Det rapporterar Dagens Industri.

Flera rikskursändringar har rapporterats under måndagsmorgonen, bland annat från Kepler Cheuvreux, som höjt från 130 till 140 kronor.

Även Ålandsbanken tror att vindarna nu vänt för H&M. De skriver på måndagen att de håller fast vid sin långsiktigt positiva syn på bolaget efter rapporten för fjärde kvartalet. Samtidigt spår man att återhämtningen sannolikt kommer att dröja ett bra tag till, att motvinden ”håller tillbaka återhämtningen under ytterligare 1-2 kvartal framåt”.

”Vi ser värderingen av H&M som rimlig på p/e 27x och ev/ebit 23x på våra estimat för 2022/2023, givet nuvarande förväntningar om tydliga lönsamhetsförbättringar först under 2024. Vi räknar med en uppsida för estimaten under andra halvåret 2023 men räknar med en dämpad kursutveckling på kort sikt. Enligt vår bedömning har H&M dock en bra position för att växa med stigande marginaler när väl kostnadsmassan normaliseras vilket, tillsammans med solid kapacitet för återföringar, motiverar en långsiktigt positiv syn på aktien”, skriver Ålandsbanken.

Analytikern Adam Cochrane tror att marknaden kommer att börja se en uppvärdering av vinsttillväxten 2023 och 2024. Han menar också att investerarna kan väntas att se försäljningstillväxt och stigande marginaler från och med andra halvåret i år, skriver Dagens Industri.

Under måndagsmorgonen steg H&M-aktien som mest med 3,0 procent på Stockholmsbörsen, samtidigt som index var ner med runt en halv procent. Vid börsens stängning var aktien upp 2,5 procent och kostade 129 kronor.

För bara några dagar sedan rapporterade Dagens PS att H&M redovisat dystra siffror för det fjärde kvartalet, med ett rörelseresultat och en aktie i fritt fall.

Läs även: H&M-aktien rasar på alarmerande klen rapport

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS