I vår artikelserie om historiska misstag har turen kommit till den tyska banktjänsteman som somnade över datorn och råkade föra över miljoner euro av misstag. Mannens chef fick dock ta den hårdaste smällen.

ANNONS

Mannen i fråga hade egentligen tänkt överföra bara 62 euro till en kund, när han somnade med ena fingret på fel tangentknapp. Istället råkade han alltså föra över hela 222 miljoner euro.

I efterhand berättade han att han, “råkade somna bara för en sekund.” 

Chefen blev av med jobbet

Banktjänstemannens chef sparkades för att ha misslyckats med att upptäcka felsteget och avbryta överföringen. Men en tysk arbetsdomstol beslöt sedan att beslutet varit orättvist. 

Enligt den 48-åriga chefen själv skedde misstaget för att hon endast har tre sekunder till att överse varje överföring, och är ansvarig över hundratals sådana varje dag. Hon har arbetat på banken ända sedan 1986, men blev trots det inte benådad av arbetsgivaren.

Inte rättvist enligt domare

Domaren ansåg att chefen endast skulle fått en varning, istället för att sparkas, och beordrade sedan banken genast att återanställa henne. 

Som tur var för både banken och kunden lyckades man till slut fixa misstaget och ställa allt till rätta. Denna sanna historia kan onekligen ses som en bra påminnelse för oss alla – se efter vart du tar din tupplur. 

Läs om fler historiska misstag:

ANNONS
ANNONS

Historiska misstag: Svenskan som slarvade bort 40 miljoner 

Historiska misstag: Köpte pizza för bitcoin. Idag värda 30 miljarder