ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Hexagon shoppar bolag för 23 miljarder: "Unik position"

Uppdaterad: 06 juli 2021Publicerad: 06 juli 2021
Hexagon miljarder
Hexagon köper Infors verksamhet inom EAM för motsvarande 23 miljarder kronor – affären ger Hexagon "unik position", enligt Hexagons vd Ola Rollén. (Foto: TT)

Hexagon köper Infors verksamhet inom EAM för motsvarande 23 miljarder kronor – affären ger Hexagon “unik position”, enligt Hexagons vd Ola Rollén.

ANNONS
ANNONS

I ett pressmeddelande framgår det att mätteknikbolaget Hexagon med vd och koncernchef Ola Rollén förvärvar Infors verksamhet inom EAM för 2 750 miljarder dollar, motsvarande omkring 23 miljarder kronor.

I avtalet ingår ett djupgående partnerskap mellan Hexagon och Infor samt Koch Equity Development, båda dotterbolag till Koch Industries

“Infor EAM rankas av analytiker som marknadsledande inom EAM-lösningar och anses av tusentals kunder vara branschens mest tilltalande verktyg. Beslutet att förvärva verksamheten är drivet av vår mission att sätta data i arbete för att möjliggöra autonoma och uppkopplade ekosystem som ökar effektivitet, produktivitet, kvalitet och säkerhet för våra kunder”, säger Ola Rollén och menar att Hexagon skjuter fram sina positioner på maknaden genom förvärvet.

Rollén: Ger oss unik position

“Genom att addera EAM till vår portfölj kommer vi att vara i en unik position att driva digital transformation för alla våra kunder. Integrationen av Infor EAMs lösningar för förvaltning av tillgångar med våra lösningar för digitala verkligheter kommer att markant förbättra tillgångens prestanda jämfört med vad ett EAM-system kan åstadkomma på egen hand, till exempel genom att bättre förutse underhåll, minska energianvändning och att stödja andra initiativ inom hållbarhet. Infor EAMs kunder och samarbetspartners kan förvänta sig en smidig övergång med tydliga synergier som möjliggör snabbare tillväxt och nya möjligheter, samt expansion till nya vertikaler och marknader, exempelvis Asien”.

Medan Ola Rollén jublar över förvärvet anser bedömare att prislappen är på gränsen till orimlig, även om det köpta bolaget anses funka bra ihop med Hexagon.

”Det är strategiskt korrekt, men prislappen är hög. Det kan man ju vänta sig för ett bolag som växer relativt snabbt genom sin SaaS-verksamhet och återkommande intäkter, men det är på gränsen”, säger Handelsbankens analytiker Daniel Djurberg i en kommentar till Di.se.

Framöver kommer Hexagon och Infor, som är en global ledare inom molnbaserad mjukvara för specifika industrier (CloudSuite), att ingå ett strategiskt partnerskap med återförsäljaravtal och möjlighet till merförsäljning av komplementära lösningar till gemensamma kunder i exempelvis fordons- och tillverkningsindustrin, samt offentlig säkerhet.

Läs mer i pressmeddelandet.

Hexagon-aktien stiger på Stockholmsbörsen på nyheten om förvärvet, strax före lunch var kursen upp 1,40 procent.

Läs även: Ola Rollén gör miljardklipp på teknikbolag

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här