Hexagons vd Ola Rollén är största ägaren av svenska grafdatabasbolaget Neo4J, där han gör miljardklipp. Teknikbolaget har fyllt på med 2,7 miljarder kronor i nytt kapital och  värderingen stiger till uppemot 20 miljarder kronor.

ANNONS

Ola Rollén är största enskilda ägare i Neo4J genom sitt investeringsbolag Greenbridge och äger omkring en femtedel av aktierna.

Han startade Greenbridge som huvudfinansiär för sex år sedan tillsammans med finansmannen Melker Schörling.

”Vi äger drygt 20 procent av Neo4J”, säger Ola Rollén till Di.

Värda 4 miljarder

För nuvarande uppgår aktierna i Neo4J till omkring fyra miljarder kronor.

”Neo4J har egentligen bara gått från klarhet till klarhet sedan vi investerade. De är bäst på grafdatabaser i hela världen redan i dag och kommer behålla den positionen bara de fortsätter investera. De kämpar i dag mot globala bjässar som Oracle, Microsoft och Amazon – och gör det otroligt bra”, säger Ola Rollén.

Han kommer ta bolaget till den amerikanska börsen så småningom, men stressar inte.

”Vi tror verkligen på Neo4J och vill vara med väldigt länge, kanske 10-15 år till. Jag har blivit uppfostrad av Melker Schörling och vår filosofi är att bygga evighetsmaskiner som Hexagon, inte dagsländor för att göra korta klipp.”

ANNONS
ANNONS

Ljus framtid

Han tror vidare att ”grafdatabaser kan omsätta 10 miljarder dollar och det är ingen utopi att Neo4J tar 3 miljarder dollar av den marknaden”.

”Det är fascinerande, bara under de senaste två åren har världen producerat lika mycket data som alla år dessförinnan i mänsklighetens historia. I stort sett hela näringslivet har ett behov av att kunna sortera och strukturera all information.”

Läs mer: Hexagon-vd:n Ola Rollén frias från insiderbrott