Dagens PS

Hedgefonder blankar aktier i grön energi

Hedgefonder blankar gröna aktier (Bild: Unsplash)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 27 jan. 2022Publicerad: 27 jan. 2022

Hittills har priserna på många aktier inom hållbar energi gått upp kraftigt, men på sista tiden har värdet fallit, och nu har många hedgefonder börjat blanka vissa av bolagen, skriver Financial Times.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Anledningen är att den nya ekonomiska omgivningen gör det mindre gynnsamt att satsa på nya bolag.

Investerare kommer inte längre att se mellan fingrarna på ett grönt energibolag med dålig lönsamhet bara för att bolagen håller hållbarhetsmålen, menar flera bedömare.

I en intervju med Financial Times sager Barry Norris, chefsinvesterare på Argonaut Capital att på en björnmarknad “handlar investerare inte aktier för 60 gånger avkastningen bara för att bolaget gör något bra”.

Riskabel strategi för hedgefonder

Själv har han nu börjat blanka aktier i danska vindenergiföretaget Vestas, eftersom han menar att den nu är dyrare än någonsin jämfört med lönsamheten.

Han nämner också Tesla, Nvidia och Nordex bland de blankade aktierna.

Men det är inte alla hedgefonder som anammar den här strategin, och flera betraktar den som riskabel. Anledningen är det politiska stöd som bolag inom grön energi möter, och som i sig kan öka bade värderingen och lönsamheten i företagen.

En förvaltare sager till Financial Times att hens fond ”inte kommer att röra” blankning av sådana aktier på grund av skärpta miljöregleringar och mängden kapital som ändå öser in i sektorn.

ANNONS

Läs också:

Börsgapet växer mellan fossilt och förnybart

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS