Det har gått dåligt för hållbar energi på börsen den senaste tiden. Inte minst solenergi blir en allt mindre populär satsning. Samtidigt har flera aktier i fossilföretag ökat enormt. Men det är inte olönsamt med grön energi. Börsgapet bygger helt på börsens egen logik, enligt CNBC.

ANNONS

Börsgapet mellan “nya” och “gamla” energiaktier ökade under de första dagarna 2022. Olja och gas gick upp i pris, och sol gick ner.

Enligt Wall Streets analytiker kommer investerare att kunna vinna både på både fossila och förnybara energislag, men man behöver vara selektiv i sina investeringar.

Standard & Poor:s 500-index över energisektorn innehåller aktier i olja och gas. Det har knappt gått så bra för någon annan grupp aktier som för dessa det senaste året. 2021 gick de upp med 50 procent och några dagar in i det nya året steg index kraftigt med tio procent.

Solenergiaktierna har däremot gjort ett brant fall på de amerikanska börserna. Exempelvis gick fonden Invesco Solar ETF ner med 8,1 procent efter den här måndagens stängning. Även Invesco WilderHill Clean Energy ETF gick ned kraftigt.

Börsgapet – en total omsvängning

Men vad beror det på? Enligt CNBC handlar det inte så mycket om energislagen i sig utan om en bredare marknadstrend. Investerare flyttar just nu sina tillgångar från tillväxtföretag till värdeaktier. Små startups kan lova höga vinster på sikt, men inte omedelbart. Äldre och större bolag har redan en lönsam verksamhet som kommer att fortsätta rulla på i många år.

Eftersom rusningarna på börsen avtar och många fruktar en björnmarknad är förflyttningen till värdektier logisk för den som vill skydda sin investering.

2020 var läget det omvända: Invesco Solar Fund rusade med 233 procent och S&P Energy Sector backade 37 procent. Dagens utveckling är till viss del en reaktion på det. Också den gången var det snarast börsens egen inneboende logik som drev på utvecklingen. Investerarna ville placera pengar i företag med spekulativa kassaflöden snarare än i traditionella jättar. Hållbarhet hade mindre med saken att göra.

ANNONS
ANNONS

Wall Street-analytiker som CNBC har pratat med säger att det sannolikt inte rör sig om en varaktig skillnad. Gröna energiföretag kommer även i fortsättningen att vara lönsamma. Snarare tror man att aktiernas lönsamhet i förlängningen kommer att jämna ut sig. Men investerare måste vara selektiva och välja rätt företag i energibranschen för att det ska bli rätt, menar man.

Läs också:

Nordeas fonder investerar i arktisk oljeborrning [Dagens PS]
Halliburton: ”Världen går in i period med oljebrist [Dagens PS]