ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Haussade bolag på Twitter – nu åtalas tre

Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
Haussade bolag
Ekobrottsmyndigheten åtalar tre för att haussat bolag på Twitter för att sedan sälja aktier i samma bolag. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)

Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot tre personer för att ha deltagit i ett ”pump-and-dump”-upplägg där de haussade bolag på Twitter. 

ANNONS
ANNONS

Brottsmisstankarna rör grov marknadsmanipulation samt medhjälp till grov marknadsmanipulation, skriver Ekobrottsmyndigheten (EBM) i ett pressmeddelande.

Brottsupplägget ska enligt EBM ha gått ut på att en av de misstänkta haussat aktier på Twitter genom kontot ”Aktie-Veteranen” vid ett stort antal tillfällen under 2020 och 2021. Sedan har de tre misstänkta sålt aktier i bolagen tvärtemot rekommendationerna när kursen gått upp.

“Inläggen har inte motsvarat deras egentliga uppfattningar om aktierna, utan har enbart syftat till att höja aktiekurserna för att möjliggöra gynnsamma försäljningar”, säger Jonas Myrdal, kammaråklagare vid EBM i Stockholm.

De misstänkta ska enligt EBM har genererat stora vinster på upplägget där de haussade bolag på samtliga svenska marknadsplatser. Åklagaren yrkar på att två miljoner kronor ska förverkas som utbyte av brott.

“Vår utredning har visat att det har rört sig om ett avancerat, mycket frekvent och organiserat upplägg, där Twitter har använts för att vilseleda andra aktörer på värdepappersmarknaden och där de misstänkta har tjänat pengar på detta. Avsiktligt vilseledande inlägg av detta slag riskerar att göra stor skada då investerare lockas att handla i värdepapper till fabricerat höga priser. I förlängningen riskerar det även att äventyra investerarnas förtroende för värdepappersmarknaden”, säger Jonas Myrdal i pressmeddelandet.

Läs även: Finanstopp åtalas för grovt insiderbrott  

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här