Swedbanks ordförande lämnar banken med omedelbar verkan, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS

Swedbanks ordförande Lars Idermark har fått en skur av kritik för hanteringen av den misstänkta penningtvättsskandalen, som SVT:s Uppdrag granskning avslöjat.

”Efter den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har jag funnit att den massmediala uppmärksamheten som detta skapat inte är förenlig med mitt vd-uppdrag i skogskoncernen Södra. Därför har jag kommit fram till att det bästa beslutet är att jag lämnar uppdraget som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan”, förklarar Idermark nu i pressmeddelandet på fredagsmorgonen.

Bevakningen från pressen beskriver han som ”ett massmedialt uppskruvat läge”, det har enligt Lars Idermark inte funnits utrymme att ”bemöta direkta felaktigheter”.

”Till detta kommer också värnandet om banksekretess och de lagar och regler som en bank har att följa på de marknader där den verkar. Detta gör kommunikationsaspekten extra utmanande”, skriver Swedbanktoppen.

På Swedbanks årsstämma nyligen fick Lars Idermark och den övriga styrelsen fortsatt förtroende av storägarna, som beviljade dem ansvarsfrihet.

Bland mindre aktieägare, däribland Aktiespararna, har kritiken däremot varit stark mot såväl styrelsen som den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen.

Även från politiskt håll har man krävt att Swedbank lägger alla kort på bordet i såväl penningtvättshärvan som de aktuella misstankarna om obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri, brottsmisstankar som utreds av Ekobrottsmyndigheten och som gjort en razzia mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg för att säkra bevis.

Swedbanks ordförande Lars Idermark var den som meddelade att storbankens vd och koncernchef Birgitte Bonnesen fått sparken, och nu tvingas han alltså själv lämna sin stol, om än enligt honom själv på egen begäran.

ANNONS
ANNONS

Nuvarande vice ordförande, Ulrika Francke, går nu in i rollen som ordförande.

Läs även: Banktopparna kan åka på enorma skadestånd [DagensPS.se] >

Läs också: SVT: Allvarliga fynd i hemlig rapport [DagensPS.se] >