Dagens PS

Harald Mix: "Jag har bara en enda aktie"

Harald Mix aktie börsportfölj
Harald Mix har "bara en enda aktie" i sin privata börsportfölj. (Foto: Pontis Lundahl/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 26 mars 2024Publicerad: 26 mars 2024

Riskkapitalisten Harald Mix har satsat allt på de egna företagsbyggena. Men nu avslöjar han att en utomstående aktie trots allt har kvalat in bland hans egna investeringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Harald Mix är en av Sveriges mest framgångsrika investerare och företagsbyggare. Kanske tidigare mest känd i finanskretsar men efter att ha sommarpratat 2023 även ett namn för bredare folklager.

Startade Nibe-utmanare

För den som inte haft koll på Mix skapelse riskkapitaljätten Altor, med ägande i totalt 53 bolag, så är flera av hans företagsbyggen genom investmentsbolaget Vargas på senare år betydligt mer publika.

Det handlar exempelvis om batteriföretaget Northvolt och satsningen på att göra stålindustrin grönare genom bolaget H2GreenSteel. Men också den senaste skapelsen och “Nibe -utmanaren” (börskurs Nibe) Aira som vill snabba på utbytet till mer miljövänliga luftvärmepumpar i Europa.

När Harald Mix nyligen gästade Carnegie Banks (där han genom Altor också är ägare) nya podd Montrosepodden så delade han med sig av sin syn på investeringsläget just nu:

“Jag tror generellt att det idag är en spännande tid att investera. Just för att vi har haft mycket turbulens och elända i världen, räntorna är fortfarande lite höga. Jag tror i den typen av marknader så finns det möjlighet att göra de bästa investeringarna på sikt. Givet att du investerar i rätt bolag.”

ANNONS

Senaste nytt

Stockpickat en aktie med 108 procents uppgång

Så vad är då rätt bolag? Ja tyvärr går går det inte att ta rygg på något av de nya green tech-bolagen för vanliga investerare eftersom de inte är på börsen – ännu ska tilläggas.

ANNONS

Däremot har investmentbolaget Kinnevik (börskurs Kinnevik), där Harald Mix också sitter i styrelsen, investerat i några av Vargas innehav.

Man skulle kunna tänka sig att en framgångsrik investerare som Harald Mix, dessutom begåvad med fotografiskt minne, skulle ha gjort många bra egna aktieaffärer på börsen under åren. Men när Montrose sparekonom Niklas Andersson lyfter frågan om den egna aktieportföljen förvånar svaret:

“Det handlar egentligen om fokus. Jag har i princip fokuserat 100 procent på att investera i våra egna fonder. I tillägg till det ett antal väldigt fokuserade investeringar i batterier, grönt stål, värmepumpar etc. Där har jag koncentrerat mig. I stort sett har jag bara en enda aktie”, berättar Harald Mix i podden.

BTS har fått Harald Mix förtroende

Så vilken är den enda aktien som förtjänat en plats i miljardärens portfölj?

“Nu kommer min kompis Henrik Ekelund bli väldigt glad som är huvudägare i BTS men jag har följt med Henrik som är god vän till mig under en lång period och det har varit en fantastik bra investering så tack till Henrik”, avslöjar Harald Mix i podden.

Fingertoppskänslan verkar alltså även gälla Harald Mix stockpicking. Strategikonsulten BTS (börskurs BTS) har haft en fantastisk börsresa under lång tid och är exempelvis upp 108 procent senaste fem åren.

Läs mer:

ANNONS

Analys: “Skämtar du Harald Mix”. Dagens PS

Riskkapitalisten ska skaka om stålindustrin – Tesla förebilden. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS