Riskkapitalisten Harald Mix vill ställa om stålindustrin mot fossilfri produktion. ”Vi ska vara industrins Tesla”, säger han.

ANNONS

”Vi ser inte det här som stålmarknaden, utan som den gröna stålmarknaden som nu ska byggas och etableras”, säger Harald Mix till Di.

Det handlar om nystartade svenska företaget H2 Green Steel som Dagens PS har berättat om. 

Altor-vd:n och Northvolt-grundaren Harald Mix ska tillsammans med Carl-Erik Lagercrantz, H2 Green Steels styrelseordförande och vd för Vargas Holding, leverera 5 miljoner stål genom grön vätgas, vilket är en fossilfri produktion, till 2030.

Stora planer

Harald Mix har stora planer inför det nya projektet, och förebilden är en elbilstillverkare som det rullat på bra för på sistone.

”De krävs en del mod för att starta ett ”greenfield”-projekt i stålindustrin, men vi ska vara lite industrins Tesla och driva på resten av branschen att tvingas till en förändring. Kunderna kommer inte att börja köpa ”brunt” stål när de väl har börjat köpa ”grönt” stål”, säger Harald Mix.

Att bygga upp produktionsanläggningen i Svartbyn i Bodens kommun ”eliminerar alla mellanlager i hanteringen”, vilket ”höjer produktiviteten både på energisidan och vad gäller arbetskraft”.

Söker arbetskraft 

Projektet ska anställa 1 500 personer och Harald Mix beskriver det som ”en spännande, lokal arbetsmarknad”.

”Vi kommer att samarbete med Luleå Tekniska Universitet för att utveckla program för kompetensförsörjning för att behålla en större andel av de 17 000 studenter som studerar där, men tenderar att åka därifrån efteråt”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Experterna: Därför är vätgas framtiden