Hjältemodiga minhunden Patron, en Jack Russell terrier, tilldelades på söndagen en medalj av Ukrainas president Zelenskyj.

ANNONS

Den slipade hunden har en hyperkänslig nos för minor och har lyckats upptäcka mer 200 sprängämnen och därigenom förhindrat en mängd explosioner med i många fall dödlig utgång sedan Ryssland anföll Ukraina 24 februari i år.

Jack Russell-terriern Patron som han heter har blivit en symbol för ukrainsk patrioism, konstaterar Reuters och berättar att vovven på söndagen mottog medalj av president Volodymyr Zelenskyj för sin hängivenhet och bragd.

Även hans husse fick medalj.

Kanadas premiärminister på plats och letade efter hundgodis

Ceremonin med medaljutdelningen hölls inför ett stort pressuppbåd i Ukrainas huvudstad Kyiv och närvarade gjorde även Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Som tack för medaljen viftade hjälten Patron på svansen och skällde och rev ner skratt från publiken medan Kanadas premiärminister Trudeau letade efter hundgodis i fickorna.

Ukrainas president Zelenskyj betonade att hunden inte bara röjer minor utan att den också lär barn att navigera rätt ur säkerhetssynpunkt i farliga och mintäta områden.

ANNONS
ANNONS

Patrons ägs av major Myhailo Iliev, som uppges tjänstgöra i det ukrainska civilskyddet.

Läs även: G7 och USA trappar upp sanktioner [Dagens PS]

Läs mer: Världen håller andan inför Putins segertal [Dagens PS]