Dagens PS

Här är Europas "Magnificent 7" – en svensk aktie på listan

kvartalet
Nu har Europa fått sin egen "Magnificent 7"-klubb av superaktier. En svensk aktie kvalar in(Foto: Henrik Montgomery/TT).
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 24 feb. 2024Publicerad: 24 feb. 2024

Magnificent 7, som sju amerikanska superaktier brukar benämnas, har nu fått sin europeiska motsvarighet. En svensk aktie kvalar in som ett av de totalt elva superbolagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var när sju amerikanska techbolag under 2023 tillsammans växte med 75 procent som begreppet “Magnificent 7” myntades som Dagens PS skrivit om tidigare.

Har fått sig eget smeknamn

Aktierna i Magnificent 7 är välbekanta bolag som Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia och Tesla.

Nu har Goldman Sachs pekat ut inte mindre än elva europeiska bolag som analysfirman menar har potential att bli Europas motsvarighet. Och självklart har även denna grupp fått sitt eget smeknamn: “The GRANOLAS”.

Goldman Sachs beskriver enligt Euronews att The GRANOLA-bolagen står för ungefär en fjärdedel av Europas Stoxx 600 med ett gemensamt marknadsvärde på 2,6 biljoner euro.

Banken konstaterar också att det skett en stor förändring av den europeiska marknaden senaste 20 åren. Runt millennieskiftet var alla de tio största europeiska bolagen verksamma inom “telekom och olja”. The GRANOLAS representerar ett bredare spektra av sektorer inom energi, naturtillgångar, finans och transport.

Peter Oppenheimer, analytiker på Goldman Sachs, skriver enligt Euronews i sitt kundbrev:

“De senaste 12 månaderna har THE GRANOLAS” växt med över 500 biljoner euro, vilket är en 8-procentig årlig tillväxt. Bolagen är en stor anledning till att europeiska aktier fortfarande har presterat hyfsat väl trots svaga BNP-siffror”.

ANNONS

Sammanlagt har The GRANOLAS bidragit till det europeiska aktieindexet med 60 procent av den totala tillväxten under 2023.

ANNONS

Senaste nytt

Här är alla elva aktierna

Så den stora frågan är då såklart, vilka är de elva aktierna som anses platsa på listan?

Självklart är Europas största bolag den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk med. Liksom franska lyxföretaget LVMH och nederländska ASML Holding. Med på listan är också välkända varumärken som Nestlé, L’Oréal och SAP. Roche, Novartis, Sanofi och GSK kvalar också in.

Och vilket är då den svenska aktien i The GRANOLAS? Jo AstraZeneca (börskurs AstraZeneca) som visserligen är halvt brittiskt men med klart svenska rötter och som handlas på Stockholmsbörsen.

Goldman Sachs pekar på att The GRANOLAS för tillfället handlas till 20 gånger PE i snitt jämfört med sina amerikanska motsvarigheter i Magnificent 7 som handlas till PE 30.

Men analysfirman manar trots det till försiktighet. En betydande risk av flera är exempelvis att under 20 procent av The GRANOLAS intäkter kommer från den europeiska marknaden vilket kan slå hårt på bolagen vid en förstärkt euro.

Framtiden får utvisa om The GRANOLAS blir ett lika självklart börsbegrepp som Magnificent 7 har blivit.

ANNONS

Läs mer:

Tesla-aktien på väg att petas från exklusiva börsklubben

Europas största banker slår vinstrekord

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS