Dagens PS

Här är börsens bästa miljardärs-familj

Aktiespararna har granskat vilken av våra svenska miljardärsfamiljer som egentligen presterat bäst på börsen under senaste tio åren för den som inte kan bestämma sig vilken miljardär den vill ta rygg på. Vinnaren är upp över 800 procent.
Aktiespararna har granskat vilken av våra svenska miljardärsfamiljer som egentligen presterat bäst på börsen under senaste tio åren för den som inte kan bestämma sig vilken miljardär den vill ta rygg på. Vinnaren är upp över 800 procent. (Foto: Kyrre Lien/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Aktiespararna har låtit granska sju svenska miljardärs-familjers aktieportföljers prestation under de senaste tio åren. Toppfamiljen har vuxit sin förmögenhet med över 800 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth har med stöd av ägardata från Holdings jämfört värdet på några av Stockholmsbörsens mest kapitalstarka familjers börsportföljer i dag i förhållande till sista januari 2014.

Familjen Persson back

Under denna tid har börsen inklusive utdelningar stigit 148 procent. Miljardärernas portföljer är dock i de allra flesta fall upp betydligt mer än så.

Wallenbergarna är inte med i granskningen givet sitt ägande som framförallt sker via stiftelser, skriver Aktiespararna. Hade de deltagit i tävlingen med sitt Investor (börskurs Investor) hade de varit upp 337 procent.

Inte heller familjen Persson är med eftersom deras ägande till absolut största del är i H&M (börskurs H&M). Utanför tävlan har de dock minskat sitt börsvärde med 40 procent senaste decenniet.

Aktiespararna har istället fokuserat på miljardärer som har både ett kärninnehav och andra innehav noterade på börsen och landar då som sagt i sju olika familjekonstellationer.

“Börsportföljerna är närmast att betrakta som ”family offices”, det vill säga förvaltade familjeförmögenheter. Något som är tydligt är att om man tagit rygg på miljardärerna har det givit bra utdelning och det gäller även om man bara satsat på kärninnehavet”, skriver Jan Lindroth.

ANNONS

Senaste nytt

Bästa miljardärerna att ta rygg på

ANNONS

Två familjer har lyckats öka börsvärdet med mer än 700 procent under de senaste tio åren.

På tredjeplats återfinns familjen Douglas som nästan når upp till 700-gränsen med en stark utveckling på 685 procent sedan 2014. 21,7 miljarder var portföljvärdet 2014 som stigit till drygt 148,7 miljarder i dag.

“I fallet Douglas är ju kärnan noterad och därför enkel att rygg på. Hela 96% av förmögenheten ligger i Latour (börskurs Latour)“, skriver Aktiespararna.

777 procent uppgång har fastighetmiljardären Erik Selin lyckats med under det gångna decenniet. 37,3 miljarder är hans portfölj värd i dag jämfört med “endast” 4,8 för tio år sedan.

“Erik Selin har i dagsläget 75% av portföljen i Balder men har aktivt diversifierat över åren så där kan det vara mer intressant att försöka följa hela portföljen. Förutom Balder (börskurs Balder) är de största innehaven K-Fast (börskurs K-Fast), Norion (börskurs Norion), SLP (börskurs SLP) och Hoist (börskurs Hoist)“, enligt Aktiespararna.

Men bäst av alla börsmiljardärer i ett tioårsperspektiv är Carl Bennet. Hallands-miljardären har lyckats växa sin börsförmögenhet till 84,5 miljarder från 10,4 miljarder 2014. En uppgång med imponerande 812 procent.

“Bennet förknippas ofta mest med Getinge (börskurs Getinge) men det innehavet har bara gett 34% de senaste tio åren medan stjärnskottet Lifco (börskurs Lifco) stigit 1000% på nästan tio år och är det absolut tyngsta innehavet i Bennets portfölj i dag”, kommenterar Jan Lindroth på Aktiespararna Bennets utfall.

Läs mer:

ANNONS

Så ser vi på svenska miljardärer. Dagens PS

Så har Sverige blivit ett nav för miljardärer. Dagen PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS