Han ställde ut lån på 3 miljoner från sina besparingar till storbedragaren. Med räntor är summan på skulden i dag 6,5 miljoner. ”Jag blev girig”, säger företagaren till Di.

ANNONS

Företagaren träder fram med namn och bild i tidningen för att varna andra företagare från att åka på samma blåsning.

Enligt Di polisanmälde 13 personer i december förra året att de systematiskt lurats på mångmiljonbelopp, totalt 17,6 miljoner kronor. Efteråt har uppgifter framkommit om att fler blivit lurade av storskojaren.

Bedrägeriet pågick under lång tid och företagaren som nu berättar sin tragiska historia i Dagens Industri, Lennart Thermaenius som han heter, är alltså ett av svindlarens många offer.

”Ingen ska behöva genomlida detta”

Han trodde på löften om investeringar som skulle växa och gav lån till frikostig ränta, pengar som sedan försvann med vinden.

”Jag vill att andra ska ta lärdom av min berättelse. Ingen ska behöva genomlida detta”, säger han i dag, en bitter erfarenhet rikare, till tidningen.

”Lånet framstod som ett enkelt sätt att få pengarna att växa i stället för att ha dem på börsen. Jag blev girig och föll för möjligheten att tjäna lätta pengar.”

Dagens Industri berättar att den påhittige bedragaren fortsätter blåsa både privatpersoner och egenföretagare – trots polisanmälningar där även mordhot förekommit.

ANNONS
ANNONS

Lennart Thermaenius har slutat hoppas på att få tillbaka sina pengar, säger han.

Däremot önskar han att gärningsmannen åker fast.

”Mitt mål är att han döms och avtjänar sitt straff, så att han inte kan fortsätta med sin brottslighet. Han ska inte gå fri.”